Nezvanična parada u Kijevu povodom dana nezavisnosti

Oko 20.000 Ukrajinaca je učestvovalo u nezvaničnom defileu u Kijevu povodom dana nezavisnosti, posle odluke Volodimira Zelenskog da otkaže vojnu paradu.

Izvor: B92

Subota, 24.08.2019.

21:45

Nezvanična parada u Kijevu povodom dana nezavisnosti
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Noseći zastave Ukrajine i svojih vojnih jedinica, demonstranti, uključujući aktivne vojnike u uniformama, veterane i dobrovoljce u borbama protiv proruskih separatista, prošetali su glavnom kijevskom ulicom. Članovi porodica poginulih vojnika su nosili njihove slike.

Hiljade posmatrača je stajalo duž čitave rute šetnje i vikalo "Hvala" i "Slava".

"Ovaj marš pokazuje snagu i duh našeg naroda", rekla je za Frans pres jedna od učesnica skupa, čiji sin je pre pet godina poginuo na frontu.

Nezvanični defile su organizovali veterani kao odgovor na odluku predsednika Zelenskog da otkaže ovogodišnju vojnu paradu.

Zelenski je obećao da će sredstva koja je država uštedela od njegovog dolaska na funkciju pre tri meseca, oko 10 miliona evra, prebaciti u fondove za bonuse vojnicima.

Na zvaničnoj ceremoniji na kijevskog centralnom trgu, Zelenski je odlikovao 30 vojnika i izrazio nadu da će uskoro u Ukrajini biti mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: