Embargo na izostanke sa časova: Neograničenih roditeljskih opravdanja više neće biti

Ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak menjače Pravilnik o pedagoškim merama koji propisuje ko i koliko može opravdati učeničke izostanke s nastave.

Izvor: B92

Subota, 24.08.2019.

22:47

Embargo na izostanke sa časova: Neograničenih roditeljskih opravdanja više neće biti
Ilustracija: Depositphotos/oksun70

Zbog velikog porasta broja opravdanih sati u zadnje dve godine, otkako su roditelji dobili neograničeno pravo opravdavanja izostanaka do tri dana uzastopno, ministarka Divjak namerava da uvede nova ograničenja.

Učenici su u ovoj školskoj godini s nastave izostali više od 30 miliona školskih sati, od toga 757.000 neopravdanih. U osnovnoj školi svaki je učenik u proseku u protekloj školskoj godini izostao s nastave dve nedelje, a u srednjoj po tri nedelje.

“Pitanje je koliko su roditelji odgovorni u opravdavanju izostanaka. Nije svako opravdavanje sata u korist učenika. Imamo značajan porast broja opravdanih sati koji ćemo analizirati i doneti promene”, najavila je juče. Pritom će se, kaže, tražiti sredina između ranijeg pravilnika, po kojem su roditelji mogli opravdati izostajanje do tri dana uzastopno samo jednom u polugodištu. To je izazvalo revolt porodičnih lekara, koji su bili pretrpani pisanjem školskih opravdanja.

Sve manje ukora

Ministarka Divjak upozorava da se postojeći pravilnik, po kojem roditelj može opravdati neograničen broj takvih izostanaka, pokazao previše ekstenzivnim, te da će se to ograničiti na najviše dva puta u polugodištu, odnosno kako pokaže analiza.

Kako je porastao broj opravdanih sati, tako je pao broj neopravdanih, jer su izostanci iz te kategorije prešli u onu za koju roditelji široke ruke pišu opravdanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: