Vučić: Ulagaćemo u prosvetu, kao što ulažemo u puteve

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić sastaje se sa profesorom doktorom Stojanom Radenovićem.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 24.08.2019.

10:15

Vučić: Ulagaćemo u prosvetu, kao što ulažemo u puteve
FOTO: B92

Sastanku prisustvuju i ministri Mladen Šarčević i Siniša Mali.

Predsednik je najpre poželeo dobrodošlicu profesoru.

"Beskrajno sam Vam zahvalan što ovako vredno radite, i mene je pogodila činjenica da ste počeli da pišete za Saudijsku Arabiju. Mi ćemo vam ponuditi uslove kakve svi drugi nude”, rekao je predsednik Vučić.

"Univerzitet u Beogradu beleži uspehe na Šangajskoj listi prethodnih godina, a za to je ubediljivo najsazlužniji prof. Stojan Radenović", naglasio je Vučić.

Predsednik je poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da se naš univerzitet nalazi visokoplasiran na Ssangajskoj listi, uključujući značjano povećanje plata u nauci.

Vučić je rekao da države neće ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a posebno onima koji su ovde da pokaže poštovanje. „Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Ssangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu“, najavio je Vučić.

„Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba da državi vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Zahvalan sam na rečima koje su nas sve probudile, a što se države tiče nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušaćemo da vratimo mnoge ljude iz sveta, a posebno one koji su ovde da pokažemo poštovanje", rekao je on.

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove što je negativno uticalo na plasman BU na najnovijoj Šangajskoj listi.

"Ako bi redovni profesori objavili godišnje jedan do dva rada, mi bismo se opet vratili u 300 mesta na listi, a kada bi profesori koji rade u inostranstvu, stavili afilijaciju Srbije, to bi nama mnogo pomoglo", rekao je profesor doktor Stojan Radenović.

Zahvaljujući njemu i profesoru Zoranu Kadelburgu, Univerzitet u Beogradu našao se medju 300 najboljih u svetu 2017. godine. Kako UB više nema u svojim redovima najcitiranije istraživače, to je dovelo ove godine do pada na Šangajskoj listi univerziteta za 100 mesta.
View this post on Instagram

"Dragi profesore Radenoviæu, želim da vam se zahvalim na teškom radu i na tome što ste proslavili ime naše zemlje. Beskrajno sam vam zahvalan što toliko vredno radite. Mene je lièno pogodila èinjenica da ste zbog naše nedovoljne aktivnosti i pažnje poèeli da pišete i potpisujete za Saudijsku Arabiju i zato Vas molim da utièete i da tu svoju energiju prenesete i na mlaðe ljude, a mi æemo obezbediti sve uslove kao što drugi nude. Država æe poveæati ulaganja u nauku i kulturu. Vama sam zahvalan na reèima koje su nas probudile - da samo radom i marljivošæu možemo nešto da uradimo. Hvala Vam dragi profesore što toliko volite svoju Srbiju!" - Predsednik Vuèiæ primio je danas profesora dr Stojana Radenoviæa.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: