Na vanrednoj sednici SB UN o američkom testiranju raketa

Njujork -- SB UN održao je vanrednu sednicu zbog nedavnog testiranja američke konvencionalne krstareće rakete.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/PETER FOLEY
Ilustracija: EPA-EFE/PETER FOLEY

Moskva je tokom sednice upozorila da se svet nalazi na ivici nove trke u naoružanju, dok američka strana tvrdi da je Rusija godinama kršila sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Kako prenosi RTS, zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski na sednici, održanoj u četvrtak, optužio je SAD da planiraju razvoj i razmeštanje projektila srednjeg dometa i rekao da je Moskva veoma zabrinuta zbog takve mogućnosti.

''Da li shvatate da smo zbog američkih geopolitičkih ambicija na korak od nove trke u naoružanju koja se ne bi mogla nikako kontrolisati, da se korak po korak vraćamo na situaciju od pre više decenija kada su projektili sa različitih strana bili upereni u evropske gradove Iako smo veoma zabrinuti, čini se da naše američke kolege nisu. Amerika je, prema rečima Donalda Trampa, spremna za tu novu trku jer je kadra da savlada bilo kog potencijalnog neprijatelja'', rekao je Poljanski.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u UN Džonatan Koen rekao je da SAD preduzimaju neophodne korake kako bi otklonile pretnju od projektila srednjeg dometa koje su razmestile Rusije i Kina.

"Moskva je godinama kršila sporazum koji sada više ne važi. Rusija jedina snosi odgovornost za krah tog sporazuma, a Britanija i NATO saveznici su potpuno podržali našu odluku da istupimo iz njega'', rekao je Koen.

Predstavnik Ujedinjenih nacija naglasio je da kraj tog sporazuma ne bi smeo da vodi novoj i nekontrolisanoj trci u razvoju projektila i ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša svim državama da izbegnu negativan razvoj dogadjaja.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu