"Punkt je opkoljen, za turske vojnike nema izlaza"; Čavušoglu: Možemo da odemo, ali ne želimo

Turski ministar Mevlut Čavušoglu rekao je da turski vojnici neće napustiti posmatrački punkt koji je opkolila sirijska vojska u blizini provincije Idlib.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 23.08.2019.

15:18

Foto: Tanjug/Thiqa News Agency via AP

"Tamo smo ne zato što ne možemo da odemo, nego zato što ne želimo da odemo", rekao je Čavušoglu novinarima u Libanu, gde je u poseti, i dodao da turski vojnici "nisu izolovani".

Sirijska vojska je danas oslobodila više sela na severu provincije Hama, među kojima je i selo Morek gde je turski punkt. Provincija Hama je kraj Idliba u kome vladaju pobunjenici.

"Snage režima su raspoređene u Moreku i na čitavom severu Hame, ali nisu zauzele posmatrački punkt", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava.

On je, međutim, naveo da je punkt "opkoljen i da za (turske) vojnike nema izlaza", osim preko teritorije pod kontrolom vlade u Damasku.

Opservatorija je saopštila da se snage sirijske vlade nalaze na oko 200 metara od punkta i da se ne zna šta će učiniti.

Sirijska državna agencija Sana je potvrdila da je vojska ponovo uspostavila kontrolu u više sela u Hami.

"Tačno je da ima sukoba u regionu Idliba. Snage režima su aktivne oko našeg posmatračkog punkta", rekao je šef turske diplomatije i naveo da se o tom pitanju razgovara s Iranom i Rusijom, saveznicima sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

Prema njegovim rečima, "punktovi nisu izolovani". "Niko ne može da izoluje naše snage i naše vojnike", tvrdi Čavušoglu.

Turska podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu sirijskih Kurda s džihadistima. Turski vojnici su već skoro dve godine na 12 posmatračkih punktova u provincijama Hama i Idlib.

Idlib pod kontrolom drže džihadisti iz grupe Hajat Tahrir al-Šam a ima i drugih naoružanih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: