Amazonija u plamenu, Bolsonaro poručuje: Znam zašto šaljete novac, ne mešajte se

Katastrofalni požari koji haraju Amazonijom postali su predmet prepucavanja svetskih političara.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

09:40

Amazonija u plamenu, Bolsonaro poručuje: Znam zašto šaljete novac, ne mešajte se
Foto: Tanjug/AP/Satellite image ©2019 Maxar Teænologies

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da zemlje koje doniraju novac za zaštitu kišnih šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u suverenitet Brazila.

Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, Bolsonaro je, kako navodi Rojters, ljutito odgovorio na ono što je smatrao otvorenim mešanjem.

"Te zemlje koje šalju ovde novac ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet", rekao je Bolsonaro na Fejsbuku.

On je, međutim, prvi put izneo mogućnost da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare.

Brojni ekolozi okrivljuju za požare predsednika Brazila, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije.

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke.

Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.

Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svetskog kiseonika, zbog čega je često zovu "pluća planete".

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: