Kolinda, uprkos zahtevu Vučića, ponovo o "velikosrpskoj agresiji"

Posle potvrde predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je od hrvatske predsednice tražio da ne insistira na izrazu "velikosrpska agresija", ona ga je ponovila.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

13:26

Kolinda, uprkos zahtevu Vučića, ponovo o
Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Nakon što je u hrvatskoj javnosti obelodanjeno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović tražio da ne insistira na izrazu "velikosrpska agresija", ona je u petak poručila da osuđuje "velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku".

Ona je u crkvi Sv. Mihaela u Gračanima rekla da osuđuje "nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku", prenela je zagrebačka televizija N1.

Grabar Kitarovićeva, koja je na obeležavanju godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u Kninu najavila da će ući u trku za drugi predsednički mandat, rekla je to povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom je u crkvi Sv. Mihaela u Gračanima održana misa, poslednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području tog mesta, koje su, kako se navodi, ubijene na samom kraju Drugog svetskog rata ili u posleratnom razdoblju.

Predsednica je primetila da 23. avgust nije nimalo slučajno odabran kao Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

"Dan je to kada je pre tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživeo na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zagarantovao ostvarivanje imperijalnih ciljeva. Prošlo je od tada osamdeset godina. Rat je završen, oba su režima propala, ali brojne su posledice njihovih zala ostale do danas", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Navela je da je taj rat završen i u Hrvatskoj, ali je, kako je rekla,"jednu neslobodu zamenila druga".

"Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i groblja njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, pogrešno shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete", kazala je hrvatska predsednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: