Odbrana Srbije u dva strateška dokumenta: Oružana agresija malo verovatna, ali nije nemoguća

Oružana agresija na Republiku Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

07:34

Odbrana Srbije u dva strateška dokumenta: Oružana agresija malo verovatna, ali nije nemoguća
Albasu/Depositphotos.com/Ilustracija

To piše u dva strateška dokumenta koja su stigla u skupštinsku proceduru, a na kojima se zasniva celokupna bezbednosna strategija Republike Srbije.

Reč je o Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane.

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku, kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.

U proceduri je i Predlog Strategije odbrane u kojoj piše da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno političkim savezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: