Italijanski predsednik dao partijama "još vremena"

Serđo Matarela rekao je da je pristao na zahtev političkih lidera da im ostavi još vremena za stvaranje mogućih saveza, kao alternative prevremenim izborima.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 22.08.2019.

23:31

Italijanski predsednik dao partijama
Foto: Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

Italijanski predsednik je novinarima rekao da "što pre želi jasno rešenje" jer "velika nacija poput naše to zahteva".

On je dodao da su mu lideri stranaka rekli da žele da razmotre da li je dogovor moguć kako bi se izbegli prevremeni izbori. On će sa njima od utorka održati još jedan krug razgovora.

Matarela je nagovestio da nova vlada mora biti dovoljno čvrsta da dobije poverenje u Parlamentu i da ima sveobuhvatan program ciljeva. U suprotnom će raspustiti parlament i raspisati izbore na jesen.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini insistira da su izbori najbolji način da se prevaziđe politička kriza, ali ostavlja mogućnost za rekonstrukciju vlade, što bi moglo da oživi srušenu koaliciju njegove ekstremnodesničarske Lige i antirežimskog Pokreta pet zvezdica.

Nakon sastanka s predsednikom Italije Serđom Matarelom, Salvini je nagovestio moguću alternativu prevremenim izborima.

Predsednik italijanskog Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Maio rekao je da se ne plaši prevremenih izbora, ali da je takođe ostavio prostora za pregovore o mogućem "čvrstom savezu" koji će održati aktuelnu zakonodavnu vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: