Svet strepi i gleda katastrofu VIDEO

Svet strepi zbog požara u Amazoniji, koja važi za "pluća planete". Broj požara porastao je za 83 odsto za godinu dana, prema Brazilskoj svemirskoj agenciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

18:25

Svet strepi i gleda katastrofu VIDEO
EPA-EFE/ROGERIO FLORENTINO

Zaprepašćujući snimci iz svemira, dim koji se diže nad Amazonom, nikog ne ostavljaju ravnodušnim dok plamen nekontrolisano guta kišne šume koje stvaraju više od 20 odsto kiseonika na planeti.

Veliko povećanje broja požara, 83 odsto u odnosu na prethodnu godinu, događa se usled seče šuma, kako je saopštila brazilska svemirska agencija.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da vladi nedostaje resursa da se izbori sa tim. Prema organizacijama za zaštitu životne sredine i istraživačima, požare u Amazoniji izazvali su stočari i drvoseče koji, ohrabreni poslovnom politikom predsednika Žaira Bolsonara, žele da prokrče i iskoriste zemlju.

Najveći grad u Brazilu utonuo je u mrak u ponedeljak usred dana nakon što se nad njim nadvio dim od požara u Amazoniji. Crni oblaci nadvili su se nad Sao Paulom oko 15 sati i zadržali se oko jedan sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: