Požare u Amazoniji nisu izazvali vetar i vrućina - ekolozi optužuju stočare

Sao Paulo -- Požare u Amazoniji izazvali su stočari i drvoseče koji, ohrabreni poslovnom politikom predsednika Žaira Bolsonara, žele da prokrče i iskoriste zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MARCELO SAYAO
EPA-EFE/MARCELO SAYAO

Pročitajte još:

Bolsonaro: Nemamo sredstva za borbu protiv požara u Amazoniji

To tvrde organizacije za zaštitu životne sredine i istraživači.

Programski direktor neprofitne organizacije Amazon voč (Amazon Watch) Kristijan Puirer smatra da je većinu požara izazvao ljudski faktor, ističući da čak i tokom sušnih sezona u Amazoniji, u kojoj je velika vlaga, ne dolazi lako do požara.

On je dodao da poljoprivrednici i stočari dugo koriste požare kako bi raščistili zemlju, ocenivši da najverovatnije oni stoje iza neuobičajeno velikog broja požara u Amazoniji.

Puirer je naglasio da je, u poređenju s prethodnim godinama, nivo destrukcije ove godine "bez presedana".

"Amazon je neverovatno važan za našu budućnost, za našu sposobnost da zaustavimo najgore klimatske promene. Ovo nije preterivanje. Idemo ka neizrecivoj destrukciji, ne samo Amazonije, već cele naše planete", upozorio je Puirer.

Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svetskog kiseonika, zbog čega je često zovu "pluća planete".

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena, prenosi Si-En-En.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) saopštio je ove nedelje da je požara u Brazilu 80 odsto više nego prošle godine, a više od polovine u oblasti Amazonije.

Brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales naveo je u sredu na Tviteru da su požare izazvali sušno vreme, vetar i vrućina.

Međutim, meteorolog Si-En-Ena Hejli Brink navodi da je za to "definitivno" odgovoran ljudski faktor, odnosno da se krivica ne može svaliti na "prirodne uzroke", kao što je udar groma.

"To je najbolje vreme za spaljivanje jer je suva vegetacija. (Poljoprivrednici) čekaju sušnu sezonu i onda počcinju da pale i čiste oblasti kako bi omogućili ispašu stoke. I to je ono što sumnjamo da se događa tamo", navela je ona, dodajući da će vrhunac sušne sezone tek nastupiti u septembru.

U međuvremenu, brojni ekolozi okrivljuju za požare predsednika Brazila, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije.

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke.

Si-En-En podseća da je samo pre nekoliko nedelja direktor INPE dobio otkaz nakon svađe s predsednikom Brazila.

Direktor INPE je, kako navodi, rekao da je istina ono što pokazuju satelitski podaci da je deforestacija 88 odsto viša u junu ove godine, nego godinu dana ranije, dok je Bolsonaro tvrdio da su to laži.

Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.

On je danas rekao da vladi nedostaju sredstva za borbu protiv šumskih požara u Amazoniji.

Takođe je rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, preneo je Rojters.

Mediji su prethodno preneli da je Bolsonaro u sredu rekao da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

strana 1 od 518 idi na stranu