Gde je tanker? Pompeo upozorava, Micotakis negira

Iranski tanker koji SAD žele da zaplene ne kreće se u pravcu Grčke, izjavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Marcos Moreno
Foto: Tanjug/AP/Marcos Moreno

Tanker je krenuo u nedelju iz Gibraltara, gde je nedeljama bio zadržan, i sada plovi Sredozemnim morem, a mediji su ranije objavili da se kreće ka grčkoj luci Kalamata, na južnoj obali Peloponeza i da bi tamo trebalo da stigne do ponedeljka.

Micotakis u izjavi za TV stanicu "Frans 24", međutim tvrdi da se tanker ne kreće prema Grčkoj, ističući da grčke vlasti nisu primile zahtev da se usidri u grčkoj luci.

SAD žele da zaplene tanker, tvrdeći da on ima veze sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Zamenik šefa grčke diplomatije Miltijadis Varviciotis izjavio je juče da Grčka neće ugroziti svoje odnose sa SAD pružanjem pomoći iranskom tankeru.

On je rekao da je Atina pod pritiskom američkih vlasti, koje tvrde da je tanker povezan sa jednom organizacijom koja je pod sankcijama.

Varviciotis je za privatnu TV stanicu Antena naveo da je 330 metara dugačak tanker, u svakom slučaju, previše veliki da bi mogao da uplovi u neku od grčkih luka.

Tanker ipak može da uplovi u grčke vode ili da se usidri na moru, kazao je Varviciotis, dodajući da će, ako do toga dođe, Atina videti šta će preduzeti, prenosi AP.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je ranije da će SAD preduzeti sve što je moguće kako bi sprečile da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i na taj način prekrši američke sankcije.

Pompeo je upozorio zvaničnu Atinu da ne pomaže iranskom tankeru i zapretio sankcijama ukoliko se to dogodi, prenosi Rojters.

Grčka je saopštila da nije dobila nikakav zahtev od plovila da pristane u jednoj od njenih luka.

"Jasno smo stavili do znanja da bilo ko ko dodirne brod, bilo ko ko im dopusti da pristanu, rizikuje da mu SAD uvedu sankcije", rekao je Pompeo.

Na tankeru se nalazi oko dva miliona barela nafte.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu