Džonson krenuo u "ofanzivu šarmom": Emanuel, ovo je zaista izvanredan odnos

Pariz -- Premijer Britanije Boris Džonson izgledao je samouvereno na sastanku s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na kom je zatražio nove pregovore o Bregzitu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DYLAN MARTINEZ POOL
EPA-EFE/DYLAN MARTINEZ POOL

Pročitajte još:

Makron: Na Džonsonu je da izabere sudbinu Britanije

Džonson je, kako navodi AP, krenuo u "ofanzivu šarmom", naglasivši da Velika Britanija želi dogovor sa Evropskom unijom.

Džonson je, inače, Makrona oslovljavao imenom, a poručio je da je njegova dužnost da sprovede volju britanskog naroda koji je na referendumu odabrao da napusti EU.

"Kao što si i sam rekao, Emanuel, ključno je da verujemo u politiku da ako održimo referendum, delujemo po volji glasača. I zbog toga moramo da izađemo iz EU 31. oktobra sa dogovorom ili bez dogovora. Tada, naravno, možemo da unapredimo naš odnos. Slažem se svesrdno sa tobom, Emanuele, da je ovo zaista izvanredan odnos", rekao je Džonson na sastanku u Parizu, prenosi AP.

Uprkos osmesima za kamere, Makron je, kako navodi agencija, ublažio očekivanja, rekavši da mora da se poštuje ono što je dogovoreno.

Makron je takođe ponovo istakao stav EU da neće biti novih pregovora o sporazumu o Bregzitu, koji je izdejstvovan za mandata bivše britanske premijerke Tereze Mej.

Taj dogovor uključuje i tzv. "bekstop", odnosno bezbednosni mehanizam kojim će Velika Britanija zadržati bliske trgovinske odnose sa EU, ukoliko se ne nađe način da se ponovo uspostavi čvrsta granica između Republike i Severne Irske.

Makron je bio čvrsto na stavu da je "bekstop" nezamenljiv, dok je Džonson uporno govorio da Britanija neće postavljati kontrolne punktove na granici.

To, kako navodi AP, dovodi do mogućnosti da će EU biti prisiljena da razmotri kako će pristupiti granici između Velike Britanije i EU.

Makron je poručio da je na Džonsonu da izabere sudbinu Britanije i da će EU biti spremna za scenario izlaska bez sporazuma, iako to nije ono što Unija želi.

Džonson je istakao da želi sporazum o Bregzitu i da veruje da ga je moguće postići do 31. oktobra, prenosi Rojters.

Britanski premijer je kazao da je "snažno ohrabren" onim što je juče čuo od nemačke kancelarke Angele Merkel tokom razgovora u Berlinu.

Inače, Francuska veruje da je u ovom trenutku najverovatniji scenario izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

Uoči sastanka, Makron je rekao da Džonsonov zahtev za novim pregovorima o sporazumu o izlasku iz EU nije izvodljiv i upozorio Britaniju da rizikuje da, ako napusti EU bude podređena Sjedinjenim Državama.

"Ne može se izaći iz Evrope i reći 'bićemo jači' pre nego sto na kraju postanete mlađi partner SAD koje se sve više ponašaju hegemonistički", rekao je Makron.

On je rekao da ne vidi razlog za odlaganje Bregzita osim ako se u Britaniji ne dogodi značajna politička promena kao što su izbori ili novi referendum.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu