Ostavka italijanskog premijera - od haosa do krize u zemlji

Ostavkom Đuzepea Kontea politički haos vladajuće nacionalističko-populističke koalicije rasplamsao se u krizu u zemlji opterećenoj finansijskim problemima.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

16:15

Ostavka italijanskog premijera - od haosa do krize u zemlji
Foto: Tanjug/Ettore Ferrari/ANSA via AP

Konte je odustao posle 14 meseci pokušavanja da održi nefunkcionalnu koaliciju ekstremnodesničarske Lige i antiestablišmentskog Pokreta pet zvezdica, piše Fajnenšel tajms, i dodaje da se Italija sada suočava s višemesečnom neizvesnošću baš kada treba da sastavi budžet za 2020. godinu koji bi se povinovao pravilima EU i izbegao destruktivno povećanje PDV-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zemlja je ušla u novu krizu pre dve nedelje kada je lider Lige i zamenik premijera Mateo Salvini osetio priliku da kapitalizuje rast svoje popularnosti i zahtevao vanredne izbore, ukazuje britanski list.

Konte je u utorak u Senatu optužio Salvinija za "politički oportunizam" i za "ozbiljan nedostatak ustavne kulture" zbog obaranja vlade u vreme letnje pauze parlamenta. Izneo je i navode da je Liga tražila nelegalno finansiranje iz Rusije.

Salvini je bio uveren da će izazvati prevremene izbore i pobediti na njima kada je raskinuo koaliciju dok je vodio kampanju po italijanskim plažama, ali se pokazalo da je to složenije nego što je mislio, pošto nije kontrolisao tok događaja, ističe list.

U međuvremenu je na snazi dobila ideja o koaliciji Pokreta pet zvezdica i Demokratske partije s levog centra, koje se međusobno mrze, što povećava šanse da Liga bude van vlasti više godina.

Šta će se sledeće desiti, zavisi od predsednika Italije Serđa Materele, ukazuje Fajnenšel tajms.

Posle u sredu započetih konsultacija s partijskim liderima, Matarela može da traži od Kontea da sastavi novu vladu, može da traži privremenu vladu da usvoji budžet ako za takvu opciju bude podrške u parlamentu ili može da raspiše prevremene izbore, verovatno za kraj oktobra.

Ipak, može se desiti da vlada Pokreta pet zvezdica i demokrata ne bude stabilnija od odlazeće, s tenzijama prilikom sastavljanja budžeta. Lider Lige je obećao paket podsticaja od 50 milijardi evra u budžetu za 2020. godinu koji se do sredine oktobra mora predstaviti Evropskoj komisiji. Ako je ozbiljan, to bi moglo dovesti do ozbiljnog sukoba s EU, imajući u vidu ogroman dug Italije, što, kako ističe Fajnenšel tajms, pokazuje koliki su ulozi političke krize.

Pad vlade gurnuo je jednu od ključnih evropskih država, opterećenu finansijskom problemima i političkim haosom, u novi period krize i neizvesnosti, ocenjuje Njujork tajms.

Liberalni američki list ocenjuje da je nacionalističko-populistička koalicija tokom svoje kratke vladavine unela strah u evropski establišment – sukobljavala se s Evropskom unijom, izrugivala se njenim budžetskim zakonima, demonizovala migrante i prihvatila ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu autoritarnu politiku.

Olakšanje među kritičarima vlade u Rimu moglo bi biti kratkog daha, ističe Njujork tajms, i dodaje da bi Salvini mogao doći do izbora i pobede, mada postoji šansa da poduža lista njegovih neprijatelja sastavi novu koaliciju koja bi ga isključila iz vlasti. Makar privremeno, stvari ne idu kako je Salvini planirao.

Od izbora u martu 2018. Salvini i lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo pretvorili su zemlju u rijaliti šou na društvenim mrežama, saopštenjima i prepirkama preko Fejsbuka ili Tvitera o suprotstavljenim infrastrukturnim projektima, porezima, regionalnoj autonomiji, pa čak i odlasku na plaže, ocenjuje Njujork tajms.
Foto: Tanjug/Angelo Carconi/ANSA via AP
Za to vreme, Salvinijeva popularnost se udvostručila na gotovo 40 odsto, što se smatra plafonom u italijanskoj fragmentiranoj politici, dok se podrška Pokretu pet zvezdica prepolovila.

S druge strane, ukazuje Njujork tajms, finansijska situacija zemlje pogoršala se s rastom od oko nula odsto i nesposobnošću vlade da uradi nešto povodom velike nezaposlenosti mladih, kao i javnim dugom od više od 2.000 milijardi evra, što je oko 130 odsto italijanskog bruto domaćeg proizvoda.

Pokret pet zvezdica i Demokratska partija mogu obrazovati novu vladu uz podršku manjih partija koje su im pomogle u blokadi glasanja o nepoverenju ranije ovog meseca, ali se obe suočavaju s protivljenjem koaliciji unutar svojih redova, ističe Asošiejted pres.

Neki od vodećih demokrata, među kojima je bivši premijer Mateo Renci, kažu da je saradnja s Pokretom pet zvezdica jedini način da se Italija spasi od Salvinijeve vlade. Drugi, među kojima je sadašnji lider Nikola Cingareti, ukazuje AP, strahuju da bi to ozbiljno naudilo stranci na sledećim izborima, dok kritičari strahuju da Renci želi da povrati vlast i onda napravi svoju stranku.

Pojedini analitičari sugerisali su da bi snažniju vladu mogla da napravi velika koalicija levice, Pokreta pet zvezdica i stranke desnog centra Napred Italija, 82-godišnjeg bivšeg premijera Silvija Berluskonija koja gubi uticaj.

Taj scenario je poznat kao "Ursula" opcija, zato što bi okupila italijanske stranke koje su podržale Nemicu Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, navodi AP. Među pristalicama je bivši predsednik Evropske komisije Romano Prodi koji je rekao da takva koalicija ima potencijal da duže opstane od saveza Pokreta pet zvezdica i demokrata.

Do prošle nedelje su bili izgledni novi parlamentarni izbori koji bi Salviniju doneli funkciju premijera, ali je lider Lige očigledno pogrešno proračunao vreme za pohod na vlast, pa je sada koalicija Pokreta pet zvezdica i Demokratske partije realna mogućnost, ocenjuje kolumnista Blumberga Ferdinando Đuljano.

Đuljano ukazuje da je Salvini mogao da obori vladu odmah posle trijumfa Lige na majskim evropskim izborima, ali da je oklevao do avgusta i letnje pauze parlamenta, što je značilo odlaganje rasprave o nepoverenju vladi i prilik da rivali povrate snagu.

Mada mnogo toga zabrinjava u vezi sa Salvinijem, od stavova prema migrantima do flerta s idejom o izlasku iz evrozone, kolumnista Blumberga ocenjuje da će "žuto-crveni" savez Pokreta pet zvezdica i demokrata teško rešiti italijanske probleme.

Te dve stranke možda osećaju da postoje taktički razlozi za udruživanje, ističe Đuljano. Evropska centralna banka će izgleda najaviti nove monetarne podsticaje, što bi moglo da obori troškove zaduživanja Italije. S druge strane, Salvinijeva snaga mogla bi početi da opada, što može objasniti zašto deluje da on strahuje od odlaska u opoziciju.

Ipak, zaključuje se u tekstu, sve opcije su na stolu i možda ne bi bilo mudro kladiti se protiv Salvinija s obzirom na njegovu popularnost među glasačima, ali njegovo oklevanje znači da su izgledi za žuto-crvenu koaliciju mnogo realističniji nego pre par meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: