Rusija i Kina: Zbog američkih raketa zasedaće Savet bezbednosti

Moskva je, uz podršku Pekinga, zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN zbog plana SAD da razvije rakete srednjeg dometa.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

15:31

Rusija i Kina: Zbog američkih raketa zasedaće Savet bezbednosti
Ilustracija: EPA-EFE/PETER FOLEY

To je potvrdila portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Postoje indicije da će se Savet bezbednosti danas sastati povodom planova SAD o razvijanju i razmeštanju rajeta sreddnjeg dometa, na zahtev Rusije i Kine", rekla je Zaharova a prenosi Tas.

Zahtev je upućen posle objavljivanja američkih planova o razmeštanju raketa srednjeg dometa u Aziji, u pacifičkom regionu, rekla je ona i dodala da je to samo prvi korak, jer SAD mogu u budućnosti takvo oružje da raspodele i u drugim delovima sveta kao što je Evropa.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je naglasila da akcije Vašingtona predstavljaju pretnju po globalnu stabilnost.

Pentagon je u ponedeljak saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu na ostrvu San Nikolas u Kaliforniji.

"Lansirana raketa je pogodila cilj pošto je preletela 500 kilometara. Prikupljeni podaci i naučene lekcije će biti korišćene u daljem razvoju ovog oružja", saopšteno je tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: