Samit Turska-Rusija-Iran o Siriji 16. septembra

Predsednici Rusije, Irana i Turske sastaće se 16. septembra u Ankari na samitu posvećenom Siriji, izjavio je portparol turskog predsedništva.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 22.08.2019.

13:27

Samit Turska-Rusija-Iran o Siriji 16. septembra
Foto: Depositphotos/lucidwaters

"Predsednik (Redžep Tajip Erdogan) biće domaćin trostranog samita sa Rusijom i Iranom u Ankari", rekao je Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare sinoć.

Oni će razgovarati o sporazumu postignutom 2018. godine između Moskve i Ankare o Idlibu, poslednjem uporištu opozicije u Siriji, uspostavljanju ustavne komisije i nastavku političkog procesa, rekao je Kalin.

Sastanak će biti održan u trenutku kada su sirijske vlasti, uz podršku Moskve i Teherana, povratile strateški grad Kan Šeikun na jugu provincije Idlib.

Ekstremisti i pobnunjenici koje podržava Ankara povukli su se iz Kan Šeikuna kao i iz susednih sektora na severu provincije Hama pred prodorom vladinih snga.

Gotovo 900 civila ubijeno je od aprila kada je počela vojna kampanja vlasti Bašara al Asada na tu provinciju i na oblasti Hama i Latakija, koje su takođe u rukama ekstremista, navela je jedna nevladina organizacija.

Prema UN-u više od 400.000 ljudi raseljeno je iz te oblasti zbog nasilja.

Oblast Idliba treba da bude zaštićena prema sporazumu o demilitarizovanoj zoni zaključenog između Ankare i Moskve u septembru 2018. godine, ali on je primenjen samo delimično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: