Na kontrasamitu G7 Žuti prsluci i baskijski nacionalisti

Samit G7 u Francuskoj prate protesti antiglobalista i boraca za klimatske promene, kao i demonstranti iz pokreta Žuti prsluci i baskijski nacionalisti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.08.2019.

10:49

Na kontrasamitu G7 Žuti prsluci i baskijski nacionalisti
Ilustracija: Getty images/ Christopher Furlong / Staff

Na kontrasamitu G7 u gradovima Andej i Irun na francusko-španskoj granici 30 kilometara južno od Bijarica gde se održava G7, okupilo se oko 50 nevladinih organizacija kako bi protestovalo protiv ekonomskih i klimatskih politika vodećih industrijskih zemalja.

"Cinizam samita G7 je što je centralna tema skupa nejednakost, a upravo su politike tih bogatih zemalja stvaraju i jačaju nejednakost", reako je Sebastijan Bajel, portparol grupe Alternative G7.

On kaže da nema kontradikcije u tome što međunarodni antiglobalisti sarađuju sa predstavnicima žutih prsluka čiji protesti su mesecima potresali Francusku.

Portparlka organizacije Prijatelji Zemlje Malika Pero kaže da je prisustvo Žutih prsluka na skupu G7 ključno, prenosi Rojters.

"Gradimo mostove sa žutim prslucima koji su raznolik pokret. Deo njih razume da su društvena i klimatska pitanja tesno povezana", rekla je ona.

Organizatori kontrasamita planiraju mirne marševe u Andeju i Irunu u subotu, ali predstavnici žutih prsluka takođe su pozvali sledbenika na 41. protest u subotu u Bijaricu.

Akcije "neposlušnosti" planirane su i za nedelju.

Ovog vikenda, tokom trajanja samita G7 u Bijaricu, više hiljada pripadnika specijalne policije blokiraće prilaz tom gradu u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: