Tači: Uskoro ću raspisati izbore

Hašim Tači je izjavio da će uskoro doneti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.08.2019.

15:00

Tači: Uskoro ću raspisati izbore
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Neposrdno po raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta, predsedavajući skupštine i predsednik DPK Kadri Veselji potpisao je odluku o tome i dostavio je Tačiju.

Prema kosovskom ustavu, piše portal Ljajmi, izbori moraju biti održani u roku od 45 dana od dana raspuštanja parlamenta.

U Tačijevom saopštenju se navodi da odluka o raspuštanju parlamenta ubrzava korake ka raspisivanju prevremenih izbora, nakon neopozive ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju.

Tači je konstatovao da je do raspuštanja parlamenta došlo i zbog nedostatka volje parlamentarnih političkih stranaka da formiraju novu vladu izborom mandatar.

Navodi da je sada u interesu građana Kosova da što pre bude sprovedena, kako navodi, demokratska izborna proceduru, koja je “suočena sa izazovima koje nameće i država i društvo”, da bi se što pre došlo do funkcionalne i odgovorne vlade.

"U okviru svojih ustavnih, zakonskih ovlašćenja i u potpunosti u skladu sa današnjom odlukom Skupštine, uskoro ću doneti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo", naveo je Tači.

Dodao je da ovi izbori moraju biti dobro organizovani, profesionalni, kako bi se, kako navodi, osigurao pravičan, demokratski proces koji će obezbediti i prisustvo medjunarodnih i lokalnih posmatrača.

U saopštenju se navodi i da će uprkos raspuštanju Skupštine, rad institucija biti obezbeđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: