Slovenija diže dodatne ograde na granici s Hrvatskom

Ljubljana -- Slovenija je počela da postavlja dodatnu protivmigrantsku ogradu uz granicu s Hrvatskom, u sektoru u kom je ove godine zabeležen povećan broj ilegalnih ulazaka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/lightsource
Ilustracija: Depositphotos/lightsource

Kako je objavila televizijska stanica POP-TV, u sredu je započelo postavljanje četiri kilometra duge nove panelne ograde na potezu između sela Žuniči i Zilje, posao bi trebao da bude završen u nekoliko idućih sedmica.

Nakon toga će granica na Kupi između Vinice i Žuniča, gde je ovog proleća i leta bilo mnogo ilegalnih prelazaka, biti praktično u celosti zaštićena, navodi ova stanica pozivajući se na svoje izvore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u vezi s tim navelo da se dodatne tehničke prepreke na granici postavljaju na mestima gde je to neophodno za zaustavljanje ilegalnih migracija, prenosi Hina.

"Gde će se prepreke konkretno postaviti i u kojem obimu, o tome se odluke donose na osnovu konkretnih ocena i predloga policije", naveli su u izjavi u slovenačkom MUP-u.

Slovenija je tehničke prepreke za zaustavljanje migrantskog talasa počela postavljati u jeku velike migracijske krize 2015-2016. godine, a vlada je ovog leta najavila da će postaviti dodatnih 40 kilometara ograde, na mestima koja su najriskantnija i nalaze se na rutama ilegalnih migracija.

Trenutno je na granici Slovenije i Hrvatske 179 kilometara "privremenih tehničkih zapreka", od čega 116 kilometara čini bodljikava žica, a 63 kilometra takozvana panelna ograda, potvrdilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ograde je do sada postavljala slovenačka vojska, dok je za postavljanje dodatnih 40 kilometara panelnih ograda sada odabrano preduzeće Legi-SGS iz Beograda, koje je na konkursu za taj posao dalo ponudu od 4,56 miliona evra.

Kako prenose slovenački mediji, Slovenija je do sada za ograđivanje granice potrošila 19 miliona evra, u šta nije uračunat rad vojske te odštete vlasnicima privatnih parcela na kojima su barijere postavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu