Pretnje SAD "urodile plodom", Grčka neće primiti iranski tanker

Grčka je saopštila da neće primiti iranski tanker koji Sredozemnim morem, kako se veruje, plovi prema Grčkoj, a traže ga SAD.

Izvor: Beta

Sreda, 21.08.2019.

15:18

Pretnje SAD
Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Zamenik ministra spoljnih poslova Miltijadis Varviciotis je rekao da je Grčka pod pritiskom američkih vlasti koje tvrde da je brod "Adrijan Darja 1" povezan s "organizacijom pod sankcijama".

Varviciotis je naveo da je taj tanker od 300.000 tona, dugačak 330 metara i širok 58, ionako prevelik za bilo koju grčku luku, i da ne može legalno da u evropske rafinerije istovari laku naftu koju prevozi, vrednu 130 miliona dolara.

Brod je u nedelju napustio Gibraltar, gde je mesec dana bio blokiran zbog navodnog pokušaja da naruši evropske sankciji protiv Sirije. Gibraltar je saopštio da je Teheran obećao da tanker neće istovariti naftu u Siriji.

Grčki diplomata je rekao da je Atina poslala "veoma jasnu poruku" da neće pomagati prevoz nafte u Siriju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je ranije da će SAD preduzeti sve što je moguće kako bi sprečile da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i na taj način prekrši američke sankcije.

Pompeo je upozorio zvaničnu Atinu da ne pomaže iranskom tankeru i zapretio sankcijama ukoliko se to dogodi, prenosi Rojters. Grčka je saopštila da nije dobila nikakav zahtev od plovila da pristane u jednoj od njenih luka.

"Jasno smo stavili do znanja da bilo ko ko dodirne brod, bilo ko ko im dopusti da pristanu, rizikuje da mu SAD uvedu sankcije", rekao je Pompeo. Na tankeru se nalazi oko dva miliona barela nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: