Vođa novog Suverenog saveta u Sudanu podneo zakletvu

General Abdel Fatah al-Burhan podneo je zakletvu na mesto predsedavajućeg novoformiranog Suverenog saveta u Sudanu, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.08.2019.

13:14

Vođa novog Suverenog saveta u Sudanu podneo zakletvu

Ceremonija je održana u predsedničkoj palati u prestonici Kartumu.

Zakletve je podnelo još deset članova Suverenog saveta, kao i kandidat za premijera Abdula Hamdok.

Suvereni savet vodiće zemlju u naredne tri godine, dok se ne održe izbori.

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su 17. avgusta konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle trogodišnjeg prelaznog perioda.

Prelazno vojno veće vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgla dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira, nakon višemesečnih protesta protiv njegove vlasti tokom kojih je poginulo više desetina demonstranata.

Nemiri su nastavljeni i posle pada Al Bašira zbog zahteva opozicije da državu u prelaznom periodu vodi civilna, a ne vojna vlast, a u protestima je poginuo veliki broj demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: