Godišnjica otmice novinara: Euleks nije uradio ništa u slučaju istrage

Tužilac kosovskog Specijalnog tužilaštva i koordinator za slučajeve napada na novinare izjavio je da Euleks nije uradio ništa u slučaju istrage otmice novinara.

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

18:25

Godišnjica otmice novinara: Euleks nije uradio ništa u slučaju istrage
Ilustracija: Depositphotos/ Yarr65

Tužilac Besim Keljmendi je ovo rekao u intervjuu za sajt Udruženja novinara Srbije povodom godišnjice otmice ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenica na putu Velika Hoča-Zocište, koja se dogodila u opštini Orahovac 21. avgusta pre 21 godinu

Osvrćući se na to šta je zatekao u fasciklama koje su iz misije vladavine prava EU došle do nove adrese za istragu - kosovskog tužilaštva.

"Nadali smo se da će EULEKS imati bolji učinak od UNMIK-a, žao mi je, ali sam razočaran. U istrazi ubistava novinara nisu radili baš ništa. Iz dokumentacije koju smo dobili se ne vidi da su se tužioci pre te misije obraćali policiji da pitaju ima li nekih novih informacija, saznanja, dokaza, svedoka, niti da su pitali porodice žrtava za informacije", rekao je Keljmendi.

On je pozvao sve građane koji imaju informacije u vezi sa kidnapovanjem i ubistvima novinara na Kosovu da se jave tom tužilaštvu ili istraživačima UNS, garantujući da će njihov identitet biti zaštićen.

Keljmendi je podvukao i da zakon omogućava i amnestiju od zločina onima koji pristanu da budu svedoci tužilaštva. On je govorio i o konkretnim istragama u vezi sa kidnapovanjem Ljubomira Kneževića, kao i ubistva novinara Šefkija Popove.

Na pitanje da li je ovim istragama politika najveća prepreka ili nešto drugo, Keljmendi je kao najveći problem naveo vreme, podsetivši da je već prošlo 20 godina. Prema njegovim rečima, politika je sasvim drugačija u odnosu na 1999. i ne može da utiče baš u meri koje bi se sprečavale istražne radnje.

"Nekada nismo smeli da spominjeno neka imena, a sada ih vidimo kao okrivljene na sudu. Nismo smeli da spominjemo neke političare, a danas su osuđenici. Tužioci i sudije su mnogo nezavisniji, kao i policija", konstatovao je Keljmendi.

Kada je reč o istragama ubistava novinara, tužilac je preneo da je važno da se svedoci jave, pozivajući sve građane, gde god da su, ako imaju neke informacije, da ih pošalju, a on garantuje da će njihov identitet biti zaštićen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: