"Albanska zastava na srpskom spomeniku neće promeniti činjenice"

Bilo bi dobro da se prištinske vlasti posvete proučavanju, obradi i predstavljanju svetu svog kulturnog nasleđa, umesto što pokušavaju da otmu i prisvoje srpsko

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.08.2019.

15:47

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/

To je poručio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom, kako kaže, drske provokacije na ostacima pravoslavne crkve u Novom Brdu.

"To je jedan vrlo, vrlo zahtevan poduhvat, da ne kažem nešto drugo, i ja im u tom pogledu želim svaki uspeh", kaže ministar i naglašava da će Vlada Srbije i Ministarstvo kulture pružiti svaki mogući otpor pokušaju simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Naveo je i da postavljanje albanske zastave na srpske spomenike neće pomoći Prištini da promeni činjenice da je reč o srpskom srednjovekovnom nasleđu.

On je za Tanjug rekao da katolička misa koja je održana na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, predstavlja akt provokacije, a nema veze sa njenom obnovom.

Upitan zašto niko od predstavnika Srba nije učestovao u obnovi te crkve koju je pokrenuo Unesko, Vukosavljević je rekao da je to "malo složenija situacija" i postoje procedure.

"To nije tender gde se prijavljuju građani i građevinski operativci, nego to mora da rade stručne službe u skladu sa vrlo strogim međunarodnim propisima. Mislim da i naši stručnjaci učestvuju u izradi projektne dokumentacije", kaže Vukosavljević.

Na pitanje da li su Republički zavod za zaštitu spomenika i država Srbija dovoljno aktivni u promovisanju i zaštiti našeg kulturnog nasleđa na KiM, Vukosavljević je naveo da veruje da je to slučaj.

"Naravno, uvek može i bolje i više. Republički zavod, Vlada Srbije i Ministartsvo kulture rade maksimum koliko mogu. Naše kulturno nasleđe je bogato, to je temelj našeg identiteta i mi se trudimo i kada je reč o novim istraživanjima i o konverzaciji i o predstavljaju našeg kulturnog nasleđa da sprovdimo vrlo snažne aktivnosti", kaže Vukosavljević.

Naglasio je da je svaki pokušaj simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa čin drske provokacije, te podsetio da se obratio Vatikanu povodom održavanja mise u pravoslavnoj crkvi u Novom Brdu na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da trivijalni i varvarski pokušaji simboličnog i faktičkog otimanja tog nasleđa zaista predstavljaju besmislicu, akt nasilja i ne vode ničem dobrom.

U pismu je zatražio da i papu obaveste da je reč o srpskoj pravoslavnoj crkvi u Novom Brdu i da služenje mise albanskog katoličkog klera ne doprinosi ni istorijskom kvalitetnom odnosu u poslednjih nekoliko decenija SPC i Vatikana i odnosima dve države.

"Ni Vatikan nije priznao Kosovo, naravno ni Srbija, tako da su ti odnosi u svojim temeljima razumni. Međutim, u pismu koje sam napisao kardinalu ističem da je neophodno da Vatikan reaguje i da skrene pažnju da se na taj način ne doprinosi dobroj atmosferi ni na KiM, a ni šire", naveo je Vukosavljević.

U pismu je, kaže, naveo da u neposrednoj blizini SPC u Novom Brdu stoje ostaci katoličke bogomolje i da tamo postoji rimokatoličko kulturno nasleđe koje je sada u lošem stanju, ali može da bude rekonstruisano i da služi verskim potrebama i albanskih rimokatolika i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: