"SAD su priznale nezavisnost KiM, to se neće promeniti, tražimo da se borimo za svoj interes"

"Moramo da razumemo stav SAD, ali to ne znači da ćemo priznati nezavisnost Kosova", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.08.2019.

23:04

EPA-EFE/ Robert Ghement

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da se bori za interese srpskog naroda.

Predsednik Srbije je za Glas Amerike kazao da ne može da razume ono što pišu pojedini naši mediji kako je Tramp promenio politku prema Srbiji da će sve će biti drugačije.

"Oni su priznali nezavinost KiM i to se neće promeniti. Mi tražimo da se borimo za svoj interes i da izvučemo za naš narod i Srbiju naviše što možemo. Ali, krećemo se po tankoj žici, u okvirima koji su užasno mali, lomljivi i tanki i dajemo sve od sebe trudeći se da izvučemo najviše što možemo za našu zemlju".

Vučić kaže da se u Srbiji svi pravimo pomalo blesavi kao da ne znamo o čemu se radi po pitanju KiM. Naveo je da su vlast i međunarodna zajednica 2000. godine govorili da je pitanje KiM isključivo demokratsko pitanje, zatim da su govorili "standardi pre statusa".

Takođe, kako je rekao, dočekivali su Havijera Solanu iz NATO i govoreći da nisu bombardovali Srbiju već Milsosevića i 2004. smo na KiM imali martovski pogrom i paljenje srpskih svetinja, rekao je Vučić.

"Reakcija naše države je bila nikakava. Umesto toga su svađali unutar vlasti ko će da bude velika vlasti". Vučić dodaje da je zatim usledilo prgolašneje nezavisnosti Kosova 2008. godine i da je tada i SAD priznala Kosovo, kao gotovo sve važne zapadne zemlje.

"Je l zaista imislite, iako je Srbija jača ekonomski i vojno i ima veće poštovanje i ugled usvetu da smo u mogućnosti da menjamo odluku SAD?", zapitao je Vučić i dodao da ne želi da izigrava nacionalnog heroja.

Ističe da je naša pozicija po pitanju KiM teška i da neće biti lakša, kao i da je važno što smo pokazali da možemo da guramo zemlju napred u ekonomskom i političkom smislu. Vučić navodi da su dobre posledice razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD i da će možda doći opet za mesec dana u SAD i da će imati i "više razgovora sa svim svetskim državnicima".

Zahvalio je američkim zvaničnicima što su hteli da saslušaju poziciju i mišljenje Srbije iako ti razgovori nisu bili laki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: