Pala italijanska vlada: Premijer Đuzepe Konte podneo ostavku, Salvini prevrtao očima

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je danas ostavku, javljaju mediji.

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

16:11

Pala italijanska vlada: Premijer Đuzepe Konte podneo ostavku, Salvini prevrtao očima
Foto: Tanjug/Ettore Ferrari/ANSA via AP

Italijanski premijer Đuzepe Konte objavio je danas da podnosi ostavku na funkciju nakon sve dubljih koalicionih tenzija sa potpredsednikom i liderom Lige Mateom Salvinijem.

Konte je, u obraćanju parlamentu, optužio ministra unutrašnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda sopstveni interes i interes svoje stranke".

"Salvinijeva odluka (da poljulja koaliciju) je ozbiljna i ima značajne posledice na ekonomski i društveni život zemlje", rekao je.

Konte, profesor prava, koji se počevši od prošle godine našao između pomenute Lige i Pokreta pet zvezdica, obratio se Senatu danas u 15 sati, gotovo dve nedelje nakon što ga je Salvini pozvao da prekine partnerstvo i krene na nove izbore.

"Kriza koja je u toku neizbežno potkopava rad vlade, koja se završava ovde", rekao je Konte u govoru u Senatu.

Liga je zatražila izglasavanje nepoverenja vladi Đuzepea Kontija, ali aktuelni premijer je to izbegao sam podnoseći ostavku predsedniku republike.

Populistička vlada u Italiji trajala je 14 meseci, i to je bila 65. italijanska vlada.

Lider italijanske Lige i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da je spreman da očuva aktuelnu vladajuću koaliciju kako bi odobrila budžet za 2020. godinu i glasala o reformi parlamenta pre nego što se upusti u vanredne izbore.

Kako je rekao, spreman je da odustane od izbora na neko vreme, kako bi se usvojilo ključno zakonodavstvo, prenosi Rojters.

"Da li želite da smanjite broj parlamentaraca i tek onda glasate? Spremni smo za to. Ako tada budete želeli da predstavite hrabar budžet, spremni smo i za to", rekao je Salvini u Senatu.

Tokom KOnteovog govora, Salvini koji je sedeo sa desne strane, povremeno je odmahivao glavom, prevrtao očima i klimao glavom prema senatorima iz redova Lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: