"Džonson podržava ponovno uspostavljanje granice između VB i Irske"

Šef Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da britanski premijer Boris Džonson zapravo podržava "ponovno uspostavljanje granice" između Velike Britanije i Irske.

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

16:02

Tusk je naveo da Džonson ne predlaže "realnu alternativu" "bekstopu" koji je predviđen sporazumom o Bregzitu da bi se izbeglo nastajanje "tvrde granice".

Ključni deo zvaničnog predloga za razvod Evropske unije i Velike Britanije je da posledica ne bude uspostavljanje prave, fizičke granice između njene Severne Irske, i Irske, članice EU.

U sporazumu koji je EU potpisala s bivšom premijerkom Terezom Mej, obe strane su se obavezale na "bekstop", odnosno nepostojanje "tvrde" granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita.

"Oni koji su protiv 'bekstopa', a ne predlažu realistična rešenja, u stvari podržavaju ponovno uspostavljanje granice, iako ne žele da to priznaju", objavio je Tusk na društvenoj mreži "Tviter".

Novi britanski premijer insistira da će Velika Britanija izaći iz EU 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora, i traži da iz sporazuma bude izbačena zaštitna mera "bekstop" za koju tvrdi da bi ostavila Veliku Britaniju vezanu za trgovinska pravila EU.

Džonson je u ponedeljak u pismu Tusku zatražio da se otvore ponovni pregovori o "Bregzitu", uz brisanje, kako je to nazvao, "antidemokratskih" odredaba za irsku granicu, ocenivši da bi te odredbe ugrozile mir u Severnoj Irskoj.

Premijer Irske Leo Varadkar rekao je, posle jednočasovnog telefonskog razgovora s Džonsonom u ponedeljak, da neće biti ponovnih pregovora o Bregzitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: