Danas Kalifornija, sutra možda cele SAD: Novi zakon o policiji ukida "razumnu" upotrebu sile

Kalifornijski policajci od sada će moći da pribegnu smrtonosnoj sili samo kad to bude "nužno" zbog pretnje, umesto dosadašnje "razumne" upotrebe.

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

15:55

Danas Kalifornija, sutra možda cele SAD: Novi zakon o policiji ukida
Foto: Tanjug/AP/Noah Berger

Ovo je odrednica novog zakona koji je potpisao guverner Gavin Njusom.

Pod ovim strožim standardima podrazumeva se da će policajci za upotrebu sile morati da procene kako nemaju drugog izbora nego da se "odbrane protiv neizbežne pretnje smrću ili povrede prema policiji ili drugim osobama", stoji u sadržaju novog zakona.

Zvaničnici tvrde da je novi zakon jedan od najstrožih u SAD, a delom je i odgovor na policijska ubijstva nenaoružanih Afroamerikanaca.

Njusom je prilikom potpisivanja zakona iskazao nadu da će taj novi zakon postati model za cele Sjedinjene Države.

"Kuda krene Kalifornija, ide i ostatak SAD", rekao je za američke medije i dodao da ta mera šalje poruku građanima širom države da se "može učiniti više".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: