Kongresmenka: Idite u Izrael da vidite okrutnost okupacije

Članice Kongresa SAD iz Demokratske stranke Ilhan Omar i Rašida Tlaib oštro su kritikovale Izrael jer im je zabranio da uđu u tu zemlju.

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

11:42

Kongresmenka: Idite u Izrael da vidite okrutnost okupacije
Ilustracija, foto: Deposit photos/ggkuna

One su pozvale kolege kongresmene da idu u posetu umesto njih.

Omar, kongresmenka iz Minesote, ocenila je da američki predsednik Donald Tramp i premijer Izraela Benjamin Netanjahu potiskuju sposobnost kongresmena da ispune svoju ulogu nadzora.

"Ja bih ohrabrila moje kolege da idu u posetu, sastanu se s ljudima s kojima je trebalo da se mi sastanemo, vide stvari koje je mi trebalo da vidimo, čuju njihove priče koje je mi trebalo da čujemo", rekla je sinoć Omar na konferenciji za novinare.

Ona smatra da se ne sme dopustiti Trampu i Netanjahuu da uspeju "u skrivanju okrutne realnosti okupacije".

Tramp je urgirao da Izrael zabrani ulazak prvim muslimankama izabranim u Kongres zbog njihove podrške međunarodnom pokretu bojkota, prestanka investiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela.

On je na Tviteru objavio da bi dozvola za posetu bila odraz slabosti.

Tlaib i Omar, koje su planirale da posete Jerusalim i okupiranu Zapadnu obalu, oštro kritikuju odnos Izraela prema Palestincima.

Rašida Tlaib, Palestinka rođena u SAD, iz Mičigena, planirala je takođe da poseti svoju staru baku na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici su naknadno popustili i rekli da ipak može da poseti baku.

Ona je međutim izjavila da je baka u telefonskom razgovoru apelovala na nju da ne dođe pod ponižavajućim uslovima.

Dvema kogresmenkama su se u ponedeljak pridružili stanovnici Minesote koji su rekli da su i oni svojevremeno doživeli ograničenja na putovanja.

Među njima je bila jedna Palestinka, takođe rođena u SAD, koja je rekla da nikada nije mogla da poseti domovinu svojih roditelja.

Izrael kontroliše ulazak i izlazak sa Zapadne obale koju je osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Jerusalimom. Iste godine je osvojen i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Portparol Bele kuće Hogan Gidli nastavio je da kritikuje dve članice Kongresa rekavši da imaju "dobro dokumentovanu istoriju antisemitskih izjava, antisemitskih društvenih postova i antisemtskih odnosa".

"Izrael ima pravo da spreči ljude koji žele da ga unište da uđu u zemlju", rekao je on.

Pristalice pomenutog pokreta bojkota kažu da je to nenasilan protest protiv izraelske vojne vladavine nad Palestincima, ali Izrael tvrdi da se radi o pokušaju delegitimizovanja države i njenog brisanja sa mape sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: