"Teško da može jasnije i eksplicitnije, SAD dugo razvijaju takve sisteme"

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva žali jer je SAD testirala krstareće rakete zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.08.2019.

09:36

EPA-EFE/THOMAS PETER / POOL

On ukazuje da Vašington već dugo razvija takve sisteme.

"Teško može biti jasnije i eksplicitnije potvrde činjenice da SAD razvijaju takve sisteme već dugo, a pripreme za odustajanje od sporazuma uključivale su, posebno, relevatno istraživanje i razvoj", rekao je Rjabkov za TASS.

On je dodao da Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju i poručio da Moskva i dalje ne planira da rasporedi rakete osim ukoliko SAD to prve ne urade, dodaje Rojters. Si-En-En sinoć je preneo da je američka vojska testirala konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh.

Reč je o testu koji je bio zabranjen INF-om, a koji je prestao da važi. Kako je saopštio Pentagon, raketa je ispaljena u nedelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu posle 500 kilometara leta.

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave. Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje rasporedjivanjem svojih raketa S SC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje. Sporazum je, posle odluke SAD, napustila i Rusija.

Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: