Ne nasedajte: Nije umro Stefanos Panajotis koji je blokirao avione NATO, nije ni postojao FOTO

Na društvenim mrežama pojavila se vest da je preminuo Grk koji je tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije iskazao otpor agresiji na “bratsku zemlju”.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

“Umro je Stefanos Panajotis, čovek koji je 1999. za vreme bombardovanja Srbije i Crne Gore organizovao proteste blokirao aerodrome, sprečio poletanje NATO aviona da ne bi bombardovali nasu zemlju. SLAVA MU”, piše na jednom od naloga na Tviteru, a ta objava je imala veliki odziv i vrlo emotivne reakcije.

Najčešće korišćene reči u vezi sa tom objavom bile su – reči zahvalnosti, “večna slava” i “čovek”, piše "Nedeljnik".

Jedini problem je to što se tako nešto nije desilo.

Nije problem što Stefanos Panajotis nije umro, nego to što nije ni postojao. Ni grčki Gugl ne sadrži makar forenzičke tragove o tome da je neki Stefanos Panajotis nekada organizovao proteste, blokirao aerodrome i sprečio poletanje NATO aviona iz Grčke.

Jedino što postoji to je čovek koji je na slikama koje su počele da kruže društvenim mrežama. Na slici je albanski poslanik Vanđel Dule, a u dva navrata je bio član Skupštine Saveta Evrope.

Tako je “sahranjen” živ čovek, pod imenom čoveka koji ne postoji.

Na ovaj način, jednim delom je u drugi plan bačeno stvarno herojstvo. U Srbiji je nekoliko murala posvećeno grčkom kapetanu Marinosu Ricudisu, koji je tokom bombardovanja odbio da bombarduje SRJ.

“Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, rekao je tada Ricudis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu