"Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao" VIDEO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Georgi Licovski
EPA-EFE/Georgi Licovski

Stejt department je saopštio da će državni sekretar ugostiti Vučića na radnom ručku, u 12.30 po lokalnom vremenu.

Mediji navode da će susret Vučića i Pompea biti suštinski, a ne samo formalnog karaktera i da će tema biti Kosovo.

U timu predsednika Srbije kažu da on potpuno spreman ide na sastanak. "Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku", navode u Vučićevom timu za Blic.

Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke, a glavna tema svih susreta biće upravo Kosovo.

Prema saznanjima medija, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM, ali pre svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto. "Predsednik će od najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini", kaže izvor "Blica".

Iznenadni poziv Pompea Vučiću potvrđuje tezu da se Americi žuri da reši kosovski problem i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

I "Novosti" pišu da bi današnji sastanak mogao da nagovesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je znak da Vašington preuzima inicijativu u rešavanju kosovskog čvora, što bi veoma brzo moglo da rezultira povlačenjem takse i odmrzavanjem dijaloga.

Do susreta koji je očigledno rezultat direktne diplomatije, koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecenijski konflikt, piše list.

Pompeo će inače u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj debati o izazovima za mir i bezbednost na Bliskom istoku, a predviđeno je da se sastane i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Politika

strana 1 od 123 idi na stranu