Merkel: 'Istinski ujedinjena Evropa' uključuje Zapadni Balkan

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2019.

22:15

Merkel: 'Istinski ujedinjena Evropa' uključuje Zapadni Balkan
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje portala Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30. godišnjice takozvanog "Panevropskog piknika" - simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na Zapad, konačnog pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

"Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: