Pompeo zabrinut za stanje u Libiji

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u telefonskom razgovoru sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem izrazio zabrinutost zbog konflikta u Libiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Jim Lo Scalzo
EPA-EFE/ Jim Lo Scalzo

Dvojica sagovornika su se složila da je za taj problem neophodno političko rešenje, saopštio je Stejt department. Pompeo i Šukri su razgovarali i o potrebi da se SAD i Egipat zajedničkim snagama bore protiv Islamske države i militantnih ogranaka terorističke mreže Al Kaida, dodaje se u saopštenju.

Kako je preneo AP, egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su dvojica sagovornika razgovarali i o izraelsko-palestinskom konfliktu, kao i o krizama u Siriji i Jemenu.

Kako podeća AP, Egipat zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima podržava međunarodno nepriznate snage Kalife Haftara, čija Libijska nacionalna armija pokušava da od međunarodno priznate libijske vlade preuzme kontrolu nad Tripolijem.

AP dodaje, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Turska nedavno Vladi u Tripoliju isporučila oružje kako bi zaustavila Haftarovu ofanzivu. Od svrgavanja i svirepog ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011, tu zemlju zahvatio je talas nasilja, navodi AP.

strana 1 od 518 idi na stranu