EU: Poziv Pacoliju zbog "neophodnosti i koristi"

Brisel -- Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo, pozvani su da krajem avgusta prisustvuju neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Hesinkiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Pročitajte još:

Dačić: Konsultovaću se s Vučićem, ali verovatno idemo u Finsku

Tema razgovora biće regionalna saradnja, objašnjavaju za Tanjug u Briselu. Šefica diplomatije EU Ferderika Mogerini prvi put je zvanično, pored ministara zemalja kandidata, pozvala i šefove diplomatija Kosova i BiH da prisustvuju neformalnom sastanku Saveta EU ministara, koji se 28. i 29. avgusta održava u Helsinkiju.

"Partneri sa Zapadnog Balkana pozvani su na neformalni sastanak ministra spoljnih poslova u Helsinki krajem meseca zbog važne diskusije o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji", poručio je portparol EU za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li poziv Bedžetu Pacoliju, ministru privremenih vlasti Kosova, koje nije ni kandidat za članstvo, niti od svih članica EU priznata država, znači i promenu pristupa, odnosno formata dosadašnje prakse sastanaka ministara zemalja EU sa ministrima zemalja kandidata, iz Brisela poručuju da je u pitanju poziv zbog "neophodnosti i koristi" učešća svih sa Zapadnog Balkana.

"Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera", zaključuje portparol EU.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini odlučila je da na poslednji nezvanični sastanak Saveta EU kome će ona predsedavati umesto zemlja kandidata pozove sve partnere sa Zapadnog Balkna.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić okarakterisao je ovaj potez Mogerinijeve kao "presedan", u kome je pozvana "teritorija" koja je "daleko od stausa kandidata za članstvo". ”Očigledno da na kraju svog mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji", kazao je nedavno Dačić.

Kosovski minstar Bedžet Pacoli i ranije je dolazio na neformalne sastanke šefova diplomatija zemalja EU i zemalja kandidata, gde bi na marginama održavao bilateralne sastanke. Ovo je prvi put da je dobio i zvaničan poziv visoke predstavnice.

strana 1 od 518 idi na stranu