Eksplodirala bomba na granici sa Irskom

Bomba čija meta su bili policajci eksplodirala je jutros u severnoirskom mestu Njutnbatler, nedaleko od granice s Irskom, nije bilo žrtava.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 19.08.2019.

17:31

Eksplodirala bomba na granici sa Irskom
Ilustracija: Depositphotos/ Ijdema

Lokalna policija je za eksploziju okrivila Irsku republikansku armiju.

Policija je u subotu uveče dobila informaciju da je sumnjiva naprava ostavljena u području Votl Bridža, u istom regionu, i u nedelju ujutru je počela potragu. Bomba je na kraju eksplodirala jutros i na drugom mestu, na jednom od glavnih puteva.

"Čvrsto sam uveren da se radi o namernom pokušaju da se policija i kolege iz antiterorističke jedinice namame u ćošak i ubiju. Takođe, činjenica da je naprava bila postavljena na glavnom putu mogla je da bude ozbiljan problem za svakoga u blizini", navedeno je u izjavi šefa lokalne policije Stivena Martina.

Odgovarajući na pitanja o osumnjičenima, Martin je rekao da je "IRA dobra početna tačka za svaku istragu" i dodao da je "nivo aktivnosti IRA ove godine pojačan", pomenuvši i grupe nastale od IRA, poput takozvane Nove IRA.

Ta i druge slične grupe tvrde da predstavljaju Irsku republikansku armiju, istorijskog borca za ujedinjenje Irske. Severna Irska je deo Ujedinjenog kraljevstva.

Mogućnost neuređenog izlaska Velike Britanije iz EU je pojačala napetosti u Severnoj Irskoj. Bregzit sa sobom nosi opasnost od ponovnog uvođenja granice između Irske i Severne Irske, koja je ukinuta mirovnim sporazumom iz 1998. Taj sporazum, poznat kao Sporazum na Veliki petak, okončao je trodecenijske sukobe unionista i republikanaca u Severnoj Irskoj.

Pripadnici jedne od grupa nastalih iz IRA su u aprilu ubili novinarku tokom nasilnih protesta u Londonderiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: