Makron o susretu s Putinom: Očekujem samit lidera o Ukrajini FOTO/VIDEO

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posetu Francuskoj, gde se sastao sa Emanuelom Makronom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2019.

17:27

Makron o susretu s Putinom: Očekujem samit lidera o Ukrajini FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Pres-služba Kremlja ranije je saopštila da će dvojica predsednika razgovarati o situaciji u Siriji, Libiji, Persijskom zalivu, Ukrajini, kao i o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Putinov avion je sleteo u Marselj, odakle je državnik otišao na sastanak sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom u tvrđavu Breganson, letnju rezidenciju francuskih lidera, piše Sputnjik.

​Planirano je da u Marselju ruski predsednik presedne u helikopter, te će za jedan sat doleteti do tvrđave Breganson.

Sastanak će se održati u uskom krugu i na njemu će sa ruske strane učestvovati ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov i ambasador Rusije u Parizu Aleksej Meškov. Planirani su i razgovori tet-a-tet i konferencija za štampu lidera dveju zemalja. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se nada da će posle njegovih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti u narednim nedeljama održan samit lidera o krizi u Ukrajini.

Makon je, nakon što je dočekao Putina u letnjoj rezidenciji na jugu Francuske, rekao da će dvojica lidera razgovarati o deeskalaciji napetosti u Iranu, sukobu u Siriji i kontroli oružja.

Makron je, takođe, pozvao na poštovanje slobode govora i slobodne izbore u Rusiji, prenosi Rojters.

U letnjoj rezidenciji francuskog predsednika, dvorcu Fort Breganson na Azurnoj obali, prvi put u istoriji, biće održani razgovori predsednika Rusije i Francuske, navodi Tas s.

Makron je pozvao Putina u posetu samo nekoliko dana pre početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

Kremlj je saopštio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je reč o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsedava ove godine grupom sedam najrazvijenijih zemalja sveta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon što je pripojila Krim 2014. godine.

AP navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podeli sa drugim svetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: