Bukte šume na Kanarskim ostrvima: Požar van kontrole, 9.000 evakuisano

Požar na Kanarskim ostrvima je van kontrole, a plamen se uzdiže 50 metara uvis, zbog čega je evakuisano više od 9.000 ljudi.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2019.

14:46

Bukte šume na Kanarskim ostrvima: Požar van kontrole, 9.000 evakuisano
EPA-EFE/ ELVIRA URQUIJO A.

Za samo 48 sati izgorelo je 6.000 hektara šume, saopštile su vlasti ostrva Gran Kanarija. U gašenju požara učestvuje 1.100 vatrogasaca kojima iz vazduha pomaže 14 kanadera. Kako prenosi AP, dvadesetak puteva je zatvoreno.

Ostrvo Gran Kanarija i glavni grad Las Palmas poznati su po plažama i planinama i popularna su turistička destinacija Evropljana.

Zbog požara evakuisana su samo sela.

Požar je lokalna vatrogasna služba opisala kao "čudovišan". Proširio se na park Tamadaba, koji se smatra jednim od dragulja na Gran Kanariji, vulkanskom ostrvu u arhipelagu Atlantskog okeana, severozapadno od Afrike.

Ministar poljoprivrede Vlade Španije kojoj pripadaju Kanarska ostrva Luis Planas rekao je na konferenciji za novinare u Las Palmasu da je Madrid na ostrvo poslao "vrhunski" dron koji noću može da prenosi precizne slike kretanja vatre i dodao da je ovo jedna od najvećih borbi protiv požara u poslednje vreme na teritoriji cele Španije.

To ostrvo je prošle nedelje već pretrpelo jedan požar. Ostrvo na kojem živi 850.000 ljudi i njegov glavni grad Las Palmas, koji su poznati po plažama i planinama, popularna su destinacija za odmor. Plamen se širi po unutrašnjosti ostrva, te nije prijavljeno da su evakuisani hoteli. Požari su česti u južnoj Evropi tokom toplih i sušnih letnjih meseci. Za gotovo polovinu španskih provincija danas je na snazi upozorenje na veliki rizik od požara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: