Prištinski analitičari ne očekuju ništa konkretno

Prištinski analitičari ne očekuju mnogo od predstojećeg susreta Vučića sa Pompeom u Njujorku po pitanju rešenja kosovskog pitanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

22:15

Prištinski analitičari ne očekuju ništa konkretno
Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu kaže za portal Kosovo online da Vučićev susret s Pompeom može značiti i usaglašavanje konačnog teksta sporazuma sa Prištinom ili, kako je naveo, “kraj podrške Amerikanaca Vučiću”.

Spahiu navodi da je “svima preko glave” to što nema dogovora između Beograda i Prištine, a naročito Trampovoj administraciji, koja već ulazi u izbornu kampanju, a nije uspela da reši kosovski spor, iako je prošlo više od 20 godina od završetka rata.

“Za razliku od demokrata koji su sporiji i delikatniji kako po pitanju unutrašnje politike još više u spoljnjoj, republikanci vrše veći pritisak na obe strane”, kazao je Spahiju.

Novinar Idro Seferi, za Kosovo online kaže da će biti potrebno još dosta poseta, kao što je najavljena Vučićeva Njujorku, i od političkih predstavnika Prištine i srpskih političara.

“Takođe veći i intenzivniji pomaci ka tome da se konkretnije priča. Mislim, da nakon dugog prekida, sledeće runde dijaloga treba da budu jasno definisane i fokusirane u pravcu završnog sporazuma koji bi olakšao život građana i omogućio uklanjanje rampe koja onemogućava razvoj,” kaže Seferi.

Seferi ističe da se bez nove vlasti u Prištini, ne može očekivati ništa konkretno.

Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku, saopštio je Stejt department.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: