Hrvatski ministar o skandalu: Diplomata nikad nije privatna osoba, žao mi je zbog svega

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prokomentarisao je slučaj službenice hrvatske ambasade u Berlinu Elizabete Mađarević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

18:25

Hrvatski ministar o skandalu: Diplomata nikad nije privatna osoba, žao mi je zbog svega
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Mađarevićeva je suspendovana zbog rasističkih stavova objavljenih na društvenoj mreži Fejsbuk.

Radman je potvrdio da će već u sredu ujutro biti podnet zahtev za pokretanjem postupka protiv Mađarevićeve pred sudom i da je inspekcija ministarstva ustanovila kako je došlo do teških povreda dužnosti, piše Jutarnji.hr.

"Ali, to se ne može uraditi preko noći. Postoje zakoni o službi u spoljnim poslovima, zakoni o državnim službenicima, akti koji regulišu rad ministarstva. Utvrđene su činjenice koje ukazuju na tešku povredu službene dužnosti. Obavezni smo da sprovedemo postupak. Očekujemo, iako ne prejudiciramo odluku sudstva, sankciju primerenu tako teškim povredama. Zapisnik o slučaju je napravljen i onog trenutka kada počne postupak pred sudom koleginica, koja je sada opozvana, biće pod suspenzijom", rekao je hrvatski ministar.

On je naglasio da diplomata nikada nije privatna osoba i da je njen postupak narušio ugled Republike Hrvatske, kao i da je naneo političku štetu.

"Kada ste diplomata, morate se tako i ponašati i sprovoditi državnu politiku. Tu više nema privatnog života. Ko nije na to spreman, ne može biti diplomata. Moramo negovati i štititi svoju struku. Ovime je nanesena politička šteta Hrvatskoj, narušen nam je ugled, čitam da i nemački mediji pišu o tome. Nije to baš zgodno niti lepo. Rasizmu, bilo kakvim oblicima ksenofobije i netolerancije u Ministarstvu spoljnih poslova nema mesta", istakao je.

Kako je najavljeno, Mađarevićevu najverovatnije očekuje najteža sankcija - raskid ugovora o radnom odnosu.

"Bilo je indicija o hakovanju njenog profila, ali smo utvrdili da nema govora o tome", rekao je Radman dodavši da nije bio upoznat sa stavovima Mađarevićeve o migrantima ili "beloj Evropi" i da on lično nije na društvenoj mreži Fejsbuk.

Novinari su insistirali na pitanju da li je on, kao njen bliski saradnik, bio upoznat s njenim stavovima, odnosno jesu li ikada razgovarali na temu migranata.

"Razgovarali smo o tekućim temama. U Nemačkoj ima puno posla, razgovarali smo samo službeno", istakao je.

Hrvatski ministar je naglasio kako mu je žao zbog svega što se dogodilo.

"Da sam znao, ne bih to mogao da tolerišem i reagovao bih. Diplomata u inostranstvu predstavlja svoju zemlju u najlepšem pojmu te reči, poštuje zakone zemlje primateljice, uspostavlja kulturni dijalog i gradi mostove. Svaki oblik ponašanja koji bi to narušio predstavlja kršenje etičkog kodeksa. Diplomata ne može ni nastupiti javno ako nema saglasnost, a koleginica se nakon izbijanja ovog skandala u više navrata javljala novinarima i iznosila neke svoje kvalifikacije", rekao je ministar.

Pročitajte još:

Hrvatska diplomatkinja suspendovana zbog rasističkih ispada - preti joj otkaz

Indeks: Nemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje u Berlinu

"Slučaj" hrvatske diplomatkinje: Oglasila se i Kolinda

HR: Ministarstvo spoljnih poslova se ograđuje od diplomatkinje rasiste

Indeks: Hoće li Plenković reagovati na rasističke poruke HR diplomatkinje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: