Albanski analitičari upozoravaju: MKD na raskrsću - čeka je "vruća jesen"

Severnu Makedoniju očekuje vruća jesen, najavljuju albanski analitičari iz Skoplja, nakon najnovijih događaja poput afere “Reket” i drugih.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2019.

15:41

Albanski analitičari upozoravaju: MKD na raskrsću - čeka je
Foto-ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski

Oni ističu da je ta država na raskršću na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

Gostujući u emisiji albanske ABC njuz televizije, oni izlaz iz ove situacije vide u promeni zakona o Glavnom tužilaštvu u okviru kojeg se našlo i rešenje za Specijalno tužilaštvo.

Komentarišući najnovija politička dešavanja u Severnoj Makedoniji, analitičar Isak Šerifi kaže da će naredni dani i nedelje za Makedoniju biti najteži, jer je problem već ušao u Specijalno tužilaštvo.

Njegov kolega Naser Ziberi smatra da su građani Makedonije izgubili svaku nadu da se u toj državi može uspostaviti zakon i kazniti sve nepravde koje su se dogodile u poslednjih 10 godina.

Prema Ziberiju, aktuelna makedonska vlast zbog poslednjih događaja gubi podršku građana.

U naredna tri meseca Makedonija bi, kaže, trebalo da postane punopravna članica NATO i dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

I to bi, ističe, trebalo da budu prioriteti politike aktuelne vlade, koja, međutim, zbog najnovijih dešava gubi podršku građana, jer nije u mogućnosti da se izbori sa aktuelnom situacijom.

U međuvremenu, makedonska najuticajnija stranka opozicije VMRO-DPMNE zahteva ostavku premijera Zorana Zaeva i formiranje tehničke vlade do novih izbora.

Istovremeno, opozicija je upozorila da će, ako ne bude formirana tehnička vlada, u septembru otpočeti velike proteste.

Šerifi podseća da VMRO-DPMNE već šest meseci traži formiranje tehničke vlade ili vanredne izbore.

On je zapitao šta albanska opozicija radi u ovom trenutku u Makedoniji.

Ističe da je VMRO-DPMNE od poslednjeg kongresa postala najmoćnija opoziciona struktura i da zato njen predsednik, Hristijan Mickoski, traži formiranje tehničke vlade koja će, kako kaže, Makedoniju uvestu u pregovore sa EU.

Za Ziberija je specijalna tužiteljka Katica Janeva najveća tragedija ovog trenutka, jer je, kako kaže, “ubila nadu građana u pravdu”.

Zato smatra da je jedini izlaz u promeni Zakona o Glavnom tužilaštvu u okviru kojeg bi trebalo naći i rešenje za Specijalno tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: