Indeks: Nemci šokirani rasizmom hrvatske diplomatkinje u Berlinu

Skandal s rasističkim i antinemačkim postovima na Fejsbuku hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, koji je otkrio Indeks, postao je tema i nemačkih medija.

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Mađarevićeva je na svom profilu na Fejsbuku zagovarala “belu Evropu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamerila “nedostatak lične kulture”.

"Indeksovo" otkriće stiglo je i do Berlina, gde je Mađarevićeva bila imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade. Nemačka televizija ZDF izveštava da je “rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pozornost” te dodaje kako se hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro ogradilo od stavova svoje diplomatkinje. Pozvana je na razgovor u Ministarstvo.

“Slučaj dobija na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsedavanje Savetu Evropske unije”, konstatuje ZDF.

ZDF ističe da se Mađarevićeva prvo branila izjavom kako ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, tvrdila da joj je profil hakovan, ali se to suprotstavlja činjenici da je duže vreme objavljivala “ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove”. Navodi i da je Mađarevićeva “vređala Angelu Merkel”.

O skandalu s rasističkim postovima hrvatske diplomatkinje izveštavaju i nedeljnik Stern, poslovni dnevnik Handelsblat i mnogi drugi.

O ovoj blamaži hrvatske diplomatije članke su objavili i austrijski mediji, navodi "Indeks".

Austrijski tabloid Krone cajtung piše o “mržnji na Fejsbuku” te da je “hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu” svojim postom o “čistoj i autentičnoj Evropi” koja je “bela Evropa”. Krone podseća da je Mađarevićeva početkom godine imenovana za prvu sekretarku hrvatske ambasade u Berlinu.

U Standardu se pak konstatuje da su “rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost” i ističe da se od Mađarevićeve hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova distanciralo.

“Prvo odbrana svojih stavova, onda navodno hakovanje”, ironično piše u Standardu o promeni priče Elizabete Mađarević, koja je prvo rekla da ima pravo da izjavljuje takve stvari, da bi sutradan tvrdila kako je žrtva hakovanja i da se preko nje napada hrvatska vlada.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske trebalo bi danas da se izjasni o slučaju diplomate na službi u Berlinu Elizabete Mađarević posle niza rasističkih i ksenofobnih izjava koje je ona objavljivala na svom Fejsbuk profilu.

Izjave poput onih o "čistoj i autentičnoj Evropi, samo belim Evropljanima, prozivanje nemačke kancelarke Angele Merkel zbog “nedostatka lične kulture jer veruje da je islam sastavni deo nemačke kulture”, kao i izjave o napadima na imigrante, LGBT zajednici - u Zagrebu tretiraju kao zrazito tešku povredu službene dužnosti, saznaje nezvanično Jutarnji list..

Ukoliko se tako kvalifikuje, povreda službene dužnosti će se teško braniti u postupku koji sledi i koji, sudeći po neslužbenim informacijama iz ministarstva, može rezultirati otkazom po hitnom postupku.

U ovom slučaju ima dosta elemenata teške povrede službene dužnosti Zakona o državnim službenicima, Etičkog kodeksa, Zakona o spoljnim poslovima. Mađarević nam je učinila i ogromnu politčku štetu. Uz sve te problematične objave, nakon svega, nije se još ni suzdržala, nego se javila novinarima i davala izjave. Pisano je pravilo da službenici ministrstva pre bilo kakvog javnog obraćanja moraju tražiti saglasnost", rekao je Jutarnjem izvor iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, naglašavajući da ne bi prejudicirao ishod jer se regularni postupak protiv Elizabete Mađarević mora sprovesti po proceduri.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova suočeno sa skandaloznim ponašanjem svoje zaposlene, prvo se oštro ogradilo od njenih stavova, a potom i naglasili i kako su im sve izjave obeležeene ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije neprihvatljive.

strana 1 od 182 idi na stranu