Mediji o susretu Vučića i Pompea: Glavna tema biće Kosovo

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompema biće suštinski, a ne samo formalnog karaktera, piše "Blic".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

List navodi da će visoki američki zvaničnik posle sednice SB UN o Bliskom istoku organizovati ručak samo za Vučića.

Tema će biti Kosovo, a u timu predsednika Srbije kažu da on potpuno spreman ide na sastanak.

"Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku", navode u Vučićevom timu.

Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke a glavna tema svih biće upravo Kosovo.

Prema saznanjima "Blica", Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM , ali pre svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

"Predsednik će od najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini", kaže izvor "Blica".

Iznenadni poziv Pompea Vučiću govori u prilog tezi da se Americi sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

I "Novosti" pišu da bi sutrašnji sastanak mogao da nagovesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je signal da Vašington preuzima inicijativu u rešavanju kosovskog čvora, što bi veoma brzo moglo da rezultira povlačenjem taksi i odmrzavanjem dijaloga.

Do susreta koji je očigledno rezultata direktne diplomatije koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecnijski konflikt, piše list.

Sagovornici "Srpskog telegrafa" saglasni su da je Vučićev odlazk u Njujork deo srpske ofanzive na SAD, a istovremeno sastanak tumače kao nastavak akcije koju je Donald Tramp započeo pismima upućenim predstavnicima Beograda i Prištine u kojima je naglasio da je došlo vreme za dogovor.

Politika

strana 1 od 123 idi na stranu