Mediji na okruglom stolu na FPN izneli šta im smeta

Predstavnici novinskih udruženja koji su danas govorili na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

11:34

Mediji na okruglom stolu na FPN izneli šta im smeta
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Takođe, medijski uposlenici su ukazali i na pretnje prema novinarima, ističući da je situacija žalosna.

Predstavnik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da je žalosna situacija u medijima posledica dugotrajnog trenda i da su potrebne ozbiljne promene.

"Poruka političkim akterima u demokrtaskom društvu je da obezebede najširem sloju stanovništva ravnopravan pristup informacijama", rekao je Janjić.

Podsetivši da je član Radne grupe za zaštitu novinara on je naveo da je prema evidenciji NUNS-a porast pretnji prema novinarima i ukazao da se napadi na novinare različito komentarišu u različitim medijima i da događaji nemaju isti tretman.

Stevan Ristić iz Asocijacije medija posebno je ukazao na neravnopravne uslove za finansiranje medija i na tržištu, ali i nepoštovanje postojećih propisa.

Govoreći u ime Lokal presa Stojan Marković je naglasio da mediji na lokalu trpe enormni ekonomski i politički pritisak. Prema njegovim rečima, to se pogotovo povećava kroz raznorazne tužbe uoči izbora.

On je posebno naglasio da se mediji na lokalu kupuju kako bi u njima preovlađivao partijski sadržaj i naročito postoji zlouotreba projektnog finansiranja.

Izvršni direktor Fondacije za otvoprebno društvo Milan Antonijević tokom završteka dela okruglog stola koji je otvoren za javnost, zatražio od političkih stranaka da se brzo, u roku od nekoliko dana, izjasne o preporukama koje su iznela medijska udrženja i civilni sektor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: