Jedan od zahteva opozicije je birački spisak, a šta im kaže Ružić?

Paradoks je da se dijalog vlasti i opozicije vodi vaninstitucionalno, smatra ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner SPS Branko Ružić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

07:43

Jedan od zahteva opozicije je birački spisak, a šta im kaže Ružić?
Screenshot/TV Prva

Ružić je u intervjuu za "Blic" rekao da je uzrok tome ponašanje dela opozicije u stilu "razmaženog deteta koje cmizdri kada mu ne kupite igračku".

"Želim, naravno, da verujem da će opozicioni lideri shvatiti da je rešenje jedino u programima i politikama koje proističu iz tih programa, kao i u odgovorima na akutna državna pitanja. Ukoliko su tu u deficitu, neće im pomoći 100 okruglih stolova", navodi Ružić.

On je dodao da se opozicioni lideri "toliko razumeju u dijalog da neki od njih nisu ni znali šta znači model 'Chatam House Rule'", ali je pohvalio inicijativu Milana Antonijevića i domaćinstvo Fakulteta političkih nauka da dođe do serije okruglih stolova između vlasti i dela opozicije na "veoma značajne teme".

Ružić je ocenio da bi bojkot izbora predstavljao samo alibi za već vidjeni izborni neuspeh, kao i svojevrsni anticivilizacijski čin koji demonstrira visok stepen samoljublja i neodgovornosti prema građankama i građanima Srbije, nosiocima suvereniteta ove zemlje.

On je naglasio da se u izbornom zakonodavstvu ništa nije promenilo u odnosu na 2008. i 2012. godinu i pozvao deo opozicije da dobro razmisli i ipak izadje na megdan na častan način.

"Vlast se ni u ovoj, a ni u bilo kojoj drugoj demokratski uredjenoj državi ne može osvojiti bez izbora. Ako su njihove tvrdnje da je ova vlast toliko loša tačne, ne shvatam šta ih ometa da izađu i pobede", rekao je Ružić.

Funkcioner SPS smatra da bojkot može samo da dovede opoziciju u status "društva mrvih pesnika" i da više nikada ne postoje na političkoj karti Srbije.

Povodom jednog od izbornih zahteva opozicije da se sredi Jedinstveni birački spisak, Ružić kaže da već više od dve godine govori o tome da JBS nikada nije bio ažurniji i da je svakim novim danom još ažurniji.

On dodaje da je kod JBS više problem u medijskim manipulacijama i spinovanju opozicionih partija što, kako navodi, dovodi do pogrešne percepcije javnosti o uredjenosti JBS.

"Naravno da spisak uvek može da bude još bolje uredjen i mi upravo na tome radimo sve ovo vreme. Nema ni promila bojazni u vezi s uredjenošću spiska za izborni ciklus, a kamoli u vezi sa eventualnim neregularnostima koje bi proistekle isključivo iz 'neuredjenosti' JBS. Stojim iza tih reči granitno čvrsto", poručio je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: