Isplivali tajni britanski dokumenti: U slučaju Bregzita bez dogovora postoji opasnost od krize

VB će se suočiti s ozbiljnim poremećajima svakodnevnog života ako 31. oktobra napusti EU bez dogovora.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 18.08.2019.

20:00

Isplivali tajni britanski dokumenti: U slučaju Bregzita bez dogovora postoji opasnost od krize
Ilustracija: Depositphotos/segal

Ovo se navodi u tajnim dokumentima britanske vlade objavljenim u listu Sandej tajms.

List je objavio, kako je naveo, šta britanska vlada očekuje u slučaju iznenadnog Bregzita bez dogovora, a kao najozbiljniji poremećaji izdvojeni su "znatni" poremećaji u snabdevanju lekovima, smanjenje dostupnosti sveže hrane i moguće nestašice vode.

Iako na mračan scenario opisan u vladinim dokumentima dugo upozoravaju profesori i ekonomisti, pristalice Bregzita uporno odbacuju njihove tvrdnje kao širenje panike.

Britanski premijer Boris Džonson navodi da je spreman da napusti EU, nezavisno od toga da li će moći da ponovo pregovara o sporazumu o Bregzitu koji je s Briselom postigla njegova prethodnica Tereza Mej.

Međutim, članovi njegove vlade upozoravaju da bi deljenje bezbednosnih podataka i zdravlje britanske industrije finansijskih usluga mogli da budu ugroženi posle 31. oktobra.

U dokumentima objavljenim u Sandej tajmu navode se reči zvaničnika koji upozoravaju da do 85 odsto kamiona neće biti spremno za francusku carinu na prelazu na Lamanšu tog dana, što će izazvati formiranje kolona koje bi mogle da potraju danima.

Oko 75 odsto lekova koji ulaze u Veliku Britaniju stižu preko tog prelaza, upozorava se u vladinim dokumentima.

Iz britanske vlade nije stigao odgovor na zatraženi komentar, dok ministar zadužen za pripreme za Bregzit bez dogovora Majkl Gouv insistira da je u dokumentima predstavljen "najgori scenario".

Međutim, u vladinim dokumentima nazvanim "pretpostavke za planiranje" pominje se "osnovni scenario", a ne "najgori". Sandej tajms je citirao neimenovani izvor iz vlade prema kojem dokumenti predstavljaju realističu procenu najverovatnijeg razvoja događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: