Nije kraj problemima: Brod sa migrantima ipak ne može do Španije, očajni skaču u more VIDEO

Španija je u nedelju saopštila da će dozvoliti španskom humanitarnom brodu sa 107 migranata da uplovi u luku Algekiras.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.08.2019.

14:14

Nije kraj problemima: Brod sa migrantima ipak ne može do Španije, očajni skaču u more VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/ Ricardo Garcia

Brod "Otvorena ruka" sa 107 migranata nekoliko nedelja plovi na Sredozemnom moru, a trenutno se nalaze blizu Italije. Nekoliko migranata, koji se više od dve nedelje nalaze na spasilačkom brodu, skočilo je u more u želji da se domognu Italije.

"Danima smo upozoravali, očaj ima svoje granice", izjavio je osnivač španske humanitarne grupe "Otvorena ruka" Oskar Kamps, koji je objavio video snimak na kom se vidi kako četvoro migranata sa žutim pojasevima za spasavanje plivaju ka Lampeduzi.

Članovi posade broda su skočili za njima i vratili ih na brod, preneo je AP.

Brod je u nedelju uveče zatražio hitnu dozvolu da pristane u luku kako bi migranti, posle 17 dana, mogli napokon da se iskrcaju. Kako navode, fizičko i psihičko stanje migranata je ugroženo. "Ako se desi najgore, Evropa i Salvini će biti odgovorni", objavila je ta humanitarna grupa na Tvireru.

"Ne prihvatamo Španiju kao luku, jer se nalazimo u ekstremnoj humanitarnoj vanrednoj situaciji", izjavila je portparolka broda "Otvorene ruke". Ona je rekla da je ono što im je potrebno da se iskrcaju odmah, preneo je Rojters.

"Nezamislivo je plovimo šest dana, toliko bi nam trebalo da stignemo do Alhesirasa", istakla je portparolka broda "Otvorene ruke".

Prethodno je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao brodu da napusti italijanske vode i krene u Španiju.

Salvini tvrdi da se brod usidrio blizu italijanskog ostrva Lampedusa "samo da bi isprovocirao mene i Italiju". Španski humanitarni brod usidrio se pre tri dana u italijanskim vodama gde je čekao odobrenje da uplovi u luku na ostrvu Lampedusa, ali Salvini je zabranio da brod uđe u luku.

Na brodu se nalaze migranti koji su krenuli iz Libije, a koje je ovaj humanitarni brod spasao na otvorenom moru. Od tada oni se nalaze na brodu jer države Evropske unije nisu mogle da se dogovore ko će primiti migrante.

Međutim, kada je šest država EU reklo da će prihvatiti migrante, Salvini nije dozvolio brodu da uplovi u luku.

Španija je prihvatila da brod uplovi kako bi okončala ovu humanitarnu krizu. Posada broda je saopštila da su uslovi na brodu "užasni" i optužila je Salvinija da koristi migrante za "ksenofobičnu i rasističku propaganda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: