Sloboda medija prioritet modernog, demokratskog društva

Razgovor o medijima nije i ne sme biti dijalog o nečijih pet minuta slave na nacionalnim frekvencijama, niti borba da neko drugi zloupotrebljava taj prostor.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovo je puručila Liberalnodemokratska partija uoči narednog okruglog stola vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka.

''Stepen slobode medija jeste ogledalo jednog društva, ali političari nemaju pravo da se mešaju u njihov rad, da ih polarizuju na ''naše'' i ''njihove'' i da tako vrše dodatni pritisak na njih", smatraju u toj stranci.

Kako su u saopštenju koje su dostavili medijima napomenuli, na narednom okruglom stolu na FPN organizatori razgovora pokušaće da otvore temu koja najviše zaokuplja pažnju političkih aktera, ali i većeg dela javnosti, a to su mediji.

Predstavnici LDP će na tom sastanku učestvovati, kako navode, bez uslovljavanja organizatora, posebno imajući u vidu da su imali uspeha u dosadašnjem radu, ali i s obzirom na to da je povećan broj učesnika dijaloga.

Tu činjenicu, kako su naveli smatraju velikim uspehom, posebno u okolnostima koje opisuju kao ''''nezavidnu političku situaciju'''' i kada je, uvereni su, dijalog najpotrebniji.

LDP smatra da je dobro što je većina predstavnika političkih partija i pokreta prepoznala napor nevladinog sektora da pomogne u dijalogu i poručuje da je izuzetno važno da se ti razgovori nastave.

''Ukoliko i ovaj pokušaj da sednemo za isti sto i razgovoramo propadne, ostaje veoma malo prostora za normalizaciju odnosa u društvu. Moramo pokazati zrelost i na taj način pokazati celokupnom društvu da dijalog nema alternativu'', smatra LDP, uz napomenu da je sloboda medija važna do te mere da politički akteri o tome mogu da razgovaraju samo u pravcu obezbeđivanja njihovog neometanog rada.

A to, po njihovom mišljenju, uključuje i momentalni prekid pritiska na njih, bilo da se radi o predstavnicima vlasti ili opozicije.

''Sloboda medija je prioritet modernog, demokratskog društva. Saslušaćemo analize nevladinog sektora i novinarskih udruženja o stanju u medijima, probleme sa kojima se suočavaju i ponuditi rešenja ukoliko smatraju da se mogu unaprediti njihova prava kroz sistemske promene koje zavise od aktuelne većine, ali i ostalih političkih činilaca koji mogu pomoći u tom poslu'', poručili su iz Liberalnodemokratske partije.

strana 1 od 123 idi na stranu