Mediji: Šta će biti sa stanovnicima "Doline"?

Stanovnici Bujanovca, Medveđe i Preševa i pored toga što su se više puta prijavljivali za dozvolu boravka na Kosovu, još ne poseduju takve dokumente.

Izvor: B92

Subota, 17.08.2019.

17:00

Mediji: Šta će biti sa stanovnicima
Foto: EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Osećaju se diskriminisanim, piše Indeksonline.

Kako dalje navode, granična policija ne dozvoljava prolaz sa srpskim pasošima, dok zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova kažu da se to zasniva na tačkama postignutim u Briselskom sporazumu iz 2011.

“Sporazumi o slobodnom kretanju postignuti između Prištine i Beograda do sada nisu sprovedeni”, prenosi Indeksonline reči A.H, koja pod uslovom anonimnosti kaže za KosovoPress da je 22 godine, otkad živi u Švajcarskoj, uvek putovala sa tim dokumentima. Ona je pre dva meseca rezervisala avionsku kartu da dođe na Kosovo, ali joj je rodbina sugerisala da joj neće biti dozvoljeno da uđe na Kosovo.

Ona između ostalog kaže da kao stanovnica Preševske doline ima problem da dobije kosovske dokumente, iako se više puta prijavila.

„Kosovo treba da ima na umu pitanje Albanaca u Preševskoj dolini i ne bi trebalo da preduzima korake koji bi dodatno naštetili ovoj grupi ljudi, kako potlačenih, tako i diskriminisanih. Ako Kosovo želi da nametne potpuni reciprocitet po pitanju pasoša, tada bi svi Albanci u Dolini trebalo da dobiju kosovska dokumena “, prenosi Indeksonline reči Artana Muratija, iz područja Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Murati smatra da još ima mnogo Kosovara koji žive na Kosovu i nisu opremljeni dokumentima ove zemlje.

„Građani (sa stalnim prebivalištem) na obe strane trebali bi biti u mogućnosti da slobodno putuju unutar ili kroz teritoriju jedne i druge strane. Svaka strana će primeniti, čim je to praktično izvodljivo, sistem prelaska granice sa ličnim kartama. Svaka strana može implementirati sistem u kojem će lične karte biti propraćene pismenim dokumentima o ‘ulazu-izlasku’ za osobe sa druge strane koje žele tranzit u treću zemlju “, piše u odgovoru MUP-a “KosovoPressu”, prenosi Indeksonline.

Taj medij navodi da je prema rečima portparola kosovske policije Bakija Kelanija, granični prelaz između Kosovo i Srbije regulisan Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. a podseća i da je premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala rekavši da je zaustavljanje ulaska sa srpskim pasošima najbolji pokazatelj da u ovoj „kvazi državi“ niko ne zna „ko pije, a ko plaća“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: