Šta pokušava Mogerinijeva?

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala je i predstavnike Prištine na sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Helsinkiju.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.08.2019.

09:57

Šta pokušava Mogerinijeva?
Sean Gallup/Getty Images

To su prenele Večernje novosti, koje navode da Federika Mogerini na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Borelu, nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare.

Te sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive.

Izvori Večernjih novosti tvrde da je Federika Mogerini u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije takozvanog Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos, kako navode, protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ti sastanci se održavaju u formatu u kojem je ispred učesnika navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati o tome da li Srbija treba da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

"Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i zemlje partneri. To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: