Prekogranična pucnjava: Poginulo 10 ljudi u Kašmiru

Vojska i policija Pakistana saopštile su da su 3 vojnika i 2 civila ubijena od "neisprovocirane vatre" Indije duž Linije kontrole u Kašmiru.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija:Getty images/ Chris Hondros / Staff
Ilustracija:Getty images/ Chris Hondros / Staff

To je najveći broj poginulih vojnika dve vojske u ovoj godini, prenosi Rojters.

Na toj teritorije se spore ove dve nuklearne sile. .

Pakistanska vojska je navela da su njeni pripadnici uzvratili vatru, ubili pet indijskih vojnika i oštetili indijske bunkere duž Linije kontrole koja Kašmir deli na indijski i pakistanski deo.

U saopštenjima se navodi da su tri pakistanska vojnika ubijena kada su indijske snage gađale njihov položaj u mestu Lipa, a da su dva civila stradala od granata koje je Indija ispalila na selo u mestu Punč.

U pitanju su prvi oružani sukobi Pakistana i Indije otkako je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo ustavnu autonomiju Kašmira, što je povećalo tenzije s Islamabadom.

Pakistanska vojska navodi da dve strane i dalje razmenjuju vatru. Za sada nema potvrda tih tvrdnji od nezavisnih izvora. Pakistan i Indija se redovno međusobno optužuju za neisprovociranu vatru u Kašmiru.

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je danas na opasnost da se u Kašmiru ponovi masakr i etničko čišćenje muslimana, poput onog pre 24 godine u Srebrenici.

"Zar će svet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom", naveo je Kan na Tviteru.

Oko 3.000 Pakistanaca protestovalo je danas u Islamabadu, uzvikujući slogane protiv Indije i noseći crne zastave, u nameri da skrene pažnju međunarodne zajednice na kršenja ljudskih prava u Kašmiru.

Obe države polažu pravo na ceo Kašmir, a teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana od njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu